Techniek

Leonie
info@leoniestaman.nl

22 juli 2017

Pantone waaier

Ik ben op zoek naar de juiste Pantone waaier, maar kan wel wat advies gebruiken.

Ik gebruik voor mijn linoleum afdrukken vaak ofsetinkt die ik zelf tot de gewenste kleur meng. Maar voor grotere projecten wil ik graag de goede Pantone kleur per pot bestellen. Ik werk vaak op ongestreken papier.

Op marktplaats wordt een Pantone waaier aangeboden; Formula guide uncoated, the plus series. Zou die dan voor mij volstaan?

En ik vroeg me ook af: is het niet handiger om alleen de Pantone bridge uncoated te kopen zodat ik en de goede Pantone kleur kan vinden, maar ook nog eens de juiste cmyk kleur kan vinden wanneer ik iets digitaal wil laten drukken?

Ik hoor graag wat jullie me aanraden. Wanneer iemand nog een oude geschikte waaier heeft liggen ben ik daar ook in geïnteresseerd.

Alvast bedankt!

12 gedachten over “Pantone waaier”

  1. Ik leerde jaren geleden van een drukker altijd wat dekwit bij te mengen voor hoogdruk. Waarom? Het licht kaatst dan op de witdeeltjes, en minder op het papier. De kleur wordt niet lichter, maar echter. Je ziet het gebeuren tijdens het mengen.De inkten worden minder transparant, dat heb je zelf in de hand. Trans bij mengen doet het omgekeerde, de kleur van het papier gaat meedoen, of van een onderlaag. De waaiers werken altijd met transparant, experimenteer!

    Druk voor heldere kleuren wit onder, laat drogen, dan druk dan pas de kleur, bij goed sluitwerk kan dat. Of geniet van het toeval.

    Wat anders, de lichtechtheid, die is pas goed bij 8, minder bij 7, en onder de 6 zou ik voor duurzaam drukwerk geen inkt gebruiken. Zoek het dus in de kunstenaars inkten, en vergeet de kleurenwaaier, want met echte pigmenten heb je er niets aan.

    Ik, schurk onder de drukkers, gebruik dure oliverf, Mussini, om cadmium, chroom en titaan wit in kleine beetjes toe te voegen, hoewel ik weet dat de olie in de inkt vervelend kan doen. Mijn favorite inkt is de litho inkt van van Ginkel, een lijnolie inkt vol pigment, en in mindere mate Graphic and Chemical, omdat de pigmenten soms erg grof in de olie liggen, de prijs hoog is, en de potten slecht hoedbaar zijn. Maar hun stiff white is er eentje van wereld klasse, zelfs op loodzetsel.

    Beantwoorden
  2. Zoals verschillende schrijvers al aangeven, de Pantone waaier is handig, maar het is beter je eigen ogen te gebruiken en te vertrouwen. Vergeet ook niet, dat het Pantone (vroeger PMS geheten) systeem oorspronkelijk bedoelt is voor offset drukkers en dat bij boekdruk (dus ook lino-druk) er een dikkere inktlaag wordt overgebracht. De Pantone waaiers worden bovendien onder ideale omstandigheden op daar speciaal voor ontwikkelde drukpersen vervaardigt. Ik heb de Pantone waaiers liggen, een complete set, inclusief de equivalenten van Pantone kleuren in CMYK kleuren, maar gebruik vaak de DuMont Farben Atlas. En, wanneer ik twijfel heb, dan vraag ik de opdracht gever(s) even te komen kijken, wanneer ik de inkt meng. Op elke papiersoort reageert deze namelijk anders.

    Beantwoorden
  3. Wat Henk de Bruin zegt klopt. Vertrouw je eigen ogen. Leer je inkten kennen. Alhoewel is een pms waaier nooit weg als je opmaakwerk verricht e.d.

    Ik heb ooit het privilege gehad een coated/uncoated waaier te bemachtigen via een drukker. Waaiers worden dikwijls vernieuwd. Vraag eens na bij je drukker in de buurt of ze er geen voor je hebben liggen die wat verouderd is. Zo heb ik die van mij ook gekregen en gebruik m al meer dan tien jaar. Wel even donker bewaren. Niet zomaar in de zon leggen of in de vensterbank. Ze verschieten snel. Of het na die tien jaar nog een goede waaier is? Nee, denk het niet, maar als referentie is ie nog wel bruikbaar. Succes!

    Beantwoorden
  4. Het is een misverstand te denken dat Pantone kleuren vaste kleuren zijn, en dat je precies weet welke kleur je straks krijgt. Pantone geeft mengrecepten, uitgaande van de Pantone basiskleuren. De kleur die je straks ziet in je druksel hangt af van je nauwkeurigheid van wegen en mengen, en nog veel meer van de dikte van je inktlaag en het gebruikte papier, en natuurlijk ook de aard van het licht waarmee je de kleur beoordeelt. Vooral in de blauwe kleuren kan je voor flinke verrassingen komen te staan.

    Vertrouw veel meer op je eigen ogen, meng je kleur en wrijf met je vinger een beetje inkt uit op het papier. Ben je tevreden dan is het OK! Bedenk dat ook professionele drukkerijen grote moeite hebben om de juiste kleur te maken en te handhaven.

    Wanneer het je gaat om kleurvoorbeelden te hebben, dan zijn er meer van dit soort kleursystemen die soms heel andere kleurreeksen laten zien, bv HKS.

    Verder denkt men wel eens dat je met CMYK álle kleuren kunt maken, maar dat is absoluut niet waar en omzetten van CMYK naar Pantone of andere systemen geeft meestal geen bevredigende resultaten.

    Beantwoorden
  5. Ik denk dat bij het afdrukken van lino’s met offsetinkt, de inktlaag veel dikker is als gebruikelijk met offset en de kleur dus niet overeenkomt met het referentievlak in de waaier. Wellicht kun je dit enigszins corrigeren met transparant wit.

    De uncoated full colour waardes die Pantone opgeeft hebben trouwens geen enkele zin voor offset drukken (en wellicht ook niet bij je digitale drukker). In de ctp, (computer to plate) wordt de CMYK waarde aangepast voor het te gebruiken papier. Als je dan een uncoated waarde hebt aangegeven, wordt deze nogmaals aangepast voor uncoated papier. Je dient hier dus coated waardes op te geven.

    Beantwoorden
  6. De uncoated bridge versie heb je niks aan die geeft alleen de cmyk waardes en kleurvlak gedrukt cmyk aan naast een pms gedrukt vlakje

    Beantwoorden
  7. Is het de bedoeling dat je zelf geen inkt meer hoeft te mengen?

    Want het is wel niet gebruikelijk -denk ik-, dat je alle drukkleuren in de pantone waaier kan bestellen.

    Je hebt 16 basis pantone kleuren, de rest kan je verkrijgen door inkt te mengen. De juiste verhoudingen kan je aflezen in de pantone waaier.

    Ivm de Pantone bridge waaier: Als je de pantone kleurcode kent, dan kan je de bijhorende CMYK kleur ook terugvinden op de site van Pantone. Zie deze link: http://www.pantone.com/color-finder

    En als je voornamelijk op ongestreken papier drukt, dan is de uncoated de goede keuze.

    Beantwoorden

Plaats een reactie