Tweedaagse workshop papiermaken

Op 28 en 29 oktober 2011 verzorgt Pien Rotterdam weer een tweedaagse workshop papiermaken, die dit keer zal plaatsvinden op een prachtige, landelijke locatie in Paterswolde in plaats van in de vertrouwde werkplaats van het Grafisch Centrum Groningen.

Deelnemers aan deze workshop maken kennis met allerlei aspecten van het maken van papier, zoals:

• het scheppen van papier met schepramen in allerlei maten tot A4

• het bereiden van papierpulp

• verschillende methoden van papier drogen

• het lijmen van pulp

• het experimenteren met bijzondere papierpulp

Ons basismateriaal is gebruiksklare, hoogwaardige pulp van katoen, vlas, en hennep, in neutrale en bonte kleuren. Deelnemers kunnen glad papier maken dat geschikt is om op te schrijven, printen of drukken, of papier met meer textuur, met eventueel toevoegingen zoals draden, kleuren en bladeren. Het papier dat deelnemers maken wordt gedroogd op houten borden, in een droogkast of in een hydraulische pers.

Deelnemers krijgen ook informatie over de basismaterialen voor papierpulp, de eigenschappen van verschillende papiersoorten, de effecten van verschillende manieren van persen en drogen, en over het thuis maken van papier. Op beide cursusdagen wordt een korte film over een aspect van papierbereiding of papierkunst vertoond.

Op de tweede cursusdag wordt gewerkt met langvezelige papierpulp zoals kozo (moerbeibast), abaca en vlas, en met plantenpulp van bijvoorbeeld stro en gingkoblad. Hiermee kan uniek, levendig papier worden gemaakt. Ook is er gelegenheid om te experimenteren met allerlei toevoegingen.

De workshop kan ook gebruikt worden door meer gevorderde deelnemers voor het aanvullen van de eigen papiervoorraad.

Deelnemers gaan naar huis met een schat aan eigengemaakt papier en met een informatieboekje met door hun zelf geschept kaft.

Eén waarschuwing vooraf: papiermaken is zeer verslavend!

Docent: Pien Rotterdam. Zij is papiermaakster en docent en maakt al vijftien jaar papier van zeer uiteenlopende materialen. Ze verwerkt haar papier in kunstenaarsboeken in kleine oplagen, met eigen teksten en beelden.

Data en tijden: vrijdag 28 oktober, 14.00-21.00 uur, zaterdag 29 oktober, 9.30-16.30 uur.

Plaats: Hooiweg 212, Paterswolde

Cursusprijs: € 180. Bij deze prijs zijn inbegrepen: materiaalkosten, koffie en thee, een eenvoudige warme maaltijd op de vrijdagavond, en dito lunch op de zaterdag. Suggesties voor eventuele overnachtingsmogelijkheden kunt U krijgen van de docent.

Opgave per mail bij Pien Rotterdam, Water Leaf Paper & Words, pien.rotterdam@home.nl

Omdat slechts acht deelnemers geplaatst kunnen worden voor de workshop is snel aanmelden aan te bevelen!