Agenda

Info

20 maart – 27 juni 2021
11:00 – 17:00

Locatie

Huis van het boek
Prinsessegracht 30
‘s-Gravenhage

Meer informatie
www.huisvanhetboek.nl

Organisator

Huis van het boek
Aafke Boerma
aafke.boerma@huisvanhetboek.nl
0623637101

16 februari 2021

‘Bekroond boekontwerp van nu’

Wereldtop boekontwerp in Huis van het boek

20 maart t/m 27 juni 2021

In de expositie ‘Bekroond boekonwerp van nu’ toont Huis van het boek vanaf 20 maart een unieke combinatie van drie toonaangevende selecties op het gebied van boekontwerp. Het is voor het eerst dat deze 100 uitgaven die de top van het hedendaags boekontwerp vertegenwoordigen, samen te zien zijn: de 14 laureaten van de internationale wedstrijd ‘Best Book Design from all over the World 2020’ en de 33 Nederlandse winnende uitgaven van ‘De Best Verzorgde Boeken 2019’ . Deze zijn te zien in combinatie met het bijzondere drukwerk van niet-commerciële uitgevers uit Nederland en België dat geselecteerd is voor ‘Mooi Marginaal 2018-2019’. In Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, nemen grafische vormgeving en typografie een belangrijke plaats in. Bezoekers krijgen nu de kans het beste op het gebied van boekontwerp en drukwerk bijeen te zien en ter hand te nemen: van alle Nederlandse en internationale best verzorgde boeken zijn inkijkexemplaren beschikbaar. Bij de expositie ‘Mooi Marginaal’ zijn van alle uitgaven digitale bladerboeken te zien.

Best Book Designs from all over the World 2020
Sinds 1963 komt jaarlijks in Leipzig onder toezicht van de Stiftung Buchkunst een jury bijeen om de winnaars van de beste boekontwerpen van over de hele wereld vast te stellen. Internationaal gezien is dit de belangrijkste prijs voor boekvormgeving. Dit jaar werd uit 700 boeken die in hun eigen land al bekroond waren een selectie gemaakt. De boeken zijn afkomstig uit meer dan dertig landen. Van de Nederlandse ontwerper Hans Gremmen werden maar liefst twee boeken, When red disappears en American origami, uitverkoren. De hoogste onderscheiding is de zogenaamde Goldene Letter. In ‘Bekroond boekontwerp van nu’ wordt voor het eerst de complete set van alle bekroonde boeken, de selectie van 2020, getoond. Deze selectie wordt ook toegevoegd aan de collectie van Huis van het boek.

Mooi Marginaal 2018-2019
Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties vooral door de eigenzinnigheid van de makers, de intentie waarmee zij hun uitgaven publiceren en zeker niet in de laatste plaats de manier waarop zij dat doen. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn, vooral door het vele ambachtelijke handwerk, arbeidsintensief. De keuze is gemaakt uit 151 inzendingen van Nederlandse en Vlaamse drukkers. Dit overzicht van marginaal drukwerk laat goed zien hoe groot de diversiteit is aan verschillende druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print.
‘Mooi Marginaal’ wordt sinds 2002 georganiseerd en is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. Huis van het boek heeft de primeur om de selectie als eerste te laten zien: hierna reist deze nog naar verschillende locaties in Nederland en België.

De Best Verzorgde Boeken 2019
De jaarlijkse uitverkiezing van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken wordt sinds 1926 gehouden en is daarmee de oudste van Europa. De Stichting De Best Verzorgde Boeken wil hiermee nationaal en internationaal de waardering bevorderen voor de cultuur van de boekverzorging. Van de 278 ingezonden boeken zijn door een vakjury 33 boeken bekroond. Jaarlijks ontvangt Huis van het boek van de Stichting de complete set bekroonde boeken, die wordt opgenomen in de collectie.

2 gedachten over “‘Bekroond boekontwerp van nu’”

  1. Beste Walter Vandewaetere,

    Dank voor uw belangstelling voor deze nieuwe tentoonstelling van Huis van het boek. Van alle drie selecties zijn catalogi verschenen. Ze zijn te verkrijgen via de Stiftung Buchkunst (stiftung-buchkunst.de), Stichting Mooi marginaal (mooimarginaal.org) en de Stichting Best Verzorgde Boeken (debestverzorgdeboeken.nl). Wij hopen vurig dat het museum binnenkort weer open kan gaan voor publiek. De catalogi zullen dan ook te koop zijn in de museumwinkel.
    Hartelijke groet, Aafke Boerma

    Beantwoorden

Plaats een reactie