Agenda

Info

25 januari 2023
19:00 – 22:00

Locatie

Warmoesstraat 41
9724 JJ Groningen

Kosten
€ 255,--
Meer informatie
www.grafischcentrumgroningen.nl

Organisator

Grafisch Centrum Groningen
Dirk Wijbenga
info@grafischcentrumgroningen.nl
0625178093

5 januari 2023

Cursus Letterpress

Nog niet zo heel lang geleden werden teksten gedrukt met losse loden letters. Deze techniek, die bijna vijf eeuwen gebruikt werd, moest in de 20e eeuw plaatsmaken voor snellere manieren om tekst te reproduceren. Dat maakte de weg vrij voor een tweede jeugd voor dit oude ambacht.

In de cursus Letterpress besteden we veel aandacht aan de technische kanten van letterzetten en boekdrukken. Denk hierbij aan kennis van het maatsysteem (het 12-puntensysteem) en van lettertypen, maar ook aan het leren omgaan met de letterkast en het zetten van de losse letters in een zethaak. Ook de basis van vormgeving is belangrijk: hoe bouw je een leesbare tekst op? Hoe zit het met regelafstanden en marges? En natuurlijk leer je werken met de boekdrukpers.
Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen drukwerk ontwerpen en maken. Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het verkennen van de creatieve mogelijkheden van materiaal en techniek.

De cursus Letterpress wordt verzorgd door letterzetter Feike Boorsma, Henk ter Bogt en Anneke de Vries, margedrukker (zie fotogalerij). Het Grafisch Centrum beschikt over loden en houten letters, lijnen en ornamenten; er zijn twee Korrex proefpersen aanwezig.

Als de cursus waarvoor u zich wilt aanmelden vol is, dan kunt u een mail sturen naar info@grafischcentrumgroningen.nl. U wordt dan verder geïnformeerd over bijvoorbeeld een eventuele wachtlijst.

Datums: 25 jan. 2023 – 19 apr. 2023
Totaal aantal 12 cursusavonden

Plaats een reactie