Agenda

Info

20 september – 13 december 2023
19:00 – 22:00

Locatie

Warmoesstraat 19
9724JJ Groningen

Kosten
€ 280
Meer informatie
www.grafischcentrumgroningen.nl

Organisator

Grafisch Centrum Groningen
Teresa Wilkinson
info@grafischcentrumgroningen.nl

6 september 2023

Cursus Letterpress

Er zijn nog enkele cursusplaatsen beschikbaar voor de cursus…

In de cursus Letterpress besteden we veel aandacht aan de technische kanten van letterzetten en boekdrukken. We gebruiken voor dat zetten en drukken loden en houten letters, zoals drukkerijen dat in het verleden ook deden.

Drukkerijen zijn inmiddels overgestapt op modernere productietechnieken. Maar de aloude losse loden en houten letters bieden ook veel mogelijkheden voor zowel het vervaardigen van klassiek ogend kwaliteitsdrukwerk, als voor het op een creatieve manier ‘spelen’ met letters en teksten. Letterpress is een grafische techniek, net als bijvoorbeeld lithografie of houtdruk. De cursus is in eerste instantie gericht op het leren kennen van en omgaan met de letters, het verdere typografisch materiaal en de drukpersen. Ook de vormgeving van teksten krijgt de nodige aandacht. En natuurlijk leer je werken met de pers. Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen drukwerk ontwerpen en maken.

Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het verkennen van de creatieve mogelijkheden van materiaal en techniek. De cursus Letterpress wordt verzorgd door margedrukkers Anneke de Vries en Henk ter Bogt, terwijl ook letterzetter Feike Boorsma ondersteuning geeft. De grafiekwerkplaats van het Grafisch Centrum Groningen beschikt over een ruim assortiment aan loden en houten letters, lijnen en ornamenten en er zijn twee Korrex proefpersen aanwezig.

Wie zich voor het eerst aanmeldt voor een cursus en de afgelopen drie jaar geen andere cursus volgde bij het Grafisch Centrum Groningen, krijgt een eenmalige korting van 10% op de cursusprijs (geld wordt teruggegeven). Als de cursus waarvoor u zich wilt aanmelden vol is, dan kunt u een mail sturen naar info@grafischcentrumgroningen.nl. U wordt dan verder geïnformeerd over bijvoorbeeld een eventuele wachtlijst.

3 gedachten over “Cursus Letterpress”

    • De doelgroep waar het Grafisch Centrum zich op richt is ongetwijfeld vertrouwder met de term ‘letterpress’. In de aankondiging zelf wordt wel de term ‘boekdruk’ gebruikt.

Plaats een reactie