Agenda

Info

14 september 2022
19:00 – 22:00

Locatie

Warmoesstraat 41
9724 JJ
Groningen

Kosten
€ 255
Meer informatie
www.grafischcentrumgroningen.nl

Organisator

Grafisch Centrum Groningen
Trijn van de Bunt
info@grafischcentrumgroningen.nl
0625178093

1 september 2022

Cursus Letterpress

Er zijn nog een paar cursusplaatsen.

Nog niet zo heel lang geleden werden teksten gedrukt met losse loden letters. Deze techniek, die bijna vijf eeuwen gebruikt werd, moest in de 20e eeuw plaatsmaken voor snellere manieren om tekst te reproduceren. Dat maakte de weg vrij voor een tweede jeugd voor dit oude ambacht.

In de cursus Letterpress besteden we veel aandacht aan de technische kanten van letterzetten en boekdrukken. Denk hierbij aan kennis van het maatsysteem (het 12-puntensysteem) en van lettertypen, maar ook aan het leren omgaan met de letterkast en het zetten van de losse letters in een zethaak. Ook de basis van vormgeving is belangrijk: hoe bouw je een leesbare tekst op? Hoe zit het met regelafstanden en marges? En natuurlijk leer je werken met de boekdrukpers.
Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen drukwerk ontwerpen en maken. Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het verkennen van de creatieve mogelijkheden van materiaal en techniek.

De cursus Letterpress wordt verzorgd door letterzetter Feike Boorsma en Anneke de Vries, margedrukker. Het Grafisch Centrum beschikt over loden en houten letters, lijnen en ornamenten; er zijn twee Korrex proefpersen aanwezig.

Plaats een reactie