Agenda

Info

7 oktober 2022
19:00 – 22:00

Locatie

Warmoesstraat 41
9724 JJ
Groningen

Kosten
€ 110
Meer informatie
www.grafischcentrumgroningen.nl

Organisator

Grafisch Centrum Groningen
Trijn van de Bunt
info@grafischcentrumgroningen.nl
0625178093

3 oktober 2022

Druk op vrijdag: Etsen, drukken met meerdere lagen

Er is nog plaats voor cursisten…..

Druk Op Vrijdag: Etsen, drukken met meerdere lagen

Docent: Lieke Vreede
Dag: vrijdagavond
Data: 7, 14, 28 oktober en 4 november 2022
Kosten: € 110,- inclusief materialen

We gaan aan de slag met de diepdruktechniek d.w.z. dat de afbeelding in de diepte van de plaat is gebeten of gekrast. Er zijn verschillende formaten zinkplaatjes aanwezig en we werken zowel in zwart/wit als in kleur.
Je bewerkt de plaat met een tekening of slechts wat losse lijnen. Je kunt kiezen voor droge naald, waarbij de tekening direct in de zinkplaat wordt gekrast met een stalen naald. Dat biedt de mogelijkheid om spontaan te werken. Je zou de tekening ook kunnen bijten in de zinkplaat, dmv zuur. Je hoeft dan alleen in een zuurbestendige laag (etsgrond) te tekenen, die op de plaat is aangebracht. Het zuur bijt in de weg gekraste gedeelten. Hoe langer je de zinkplaat in het zuur laat liggen, hoe dieper de lijnen worden.
Na het maken van een paar proefdrukken gaan we uit onbewerkt zink (met lichte “beschadigingen”) en uit stevig plastic, plaatjes knippen of snijden, die toegevoegd gaan worden aan de ingetekende plaat. Vooral uit plastic zijn heel gemakkelijk andere vormen dan rechthoekige te knippen. Je kunt kiezen voor een vorm die past bij het onderwerp van je tekening, bv een zon, als je een landschap hebt gemaakt. Die wordt dan in een tweede drukgang in het landschap afgedrukt. Maar het kunnen ook abstracte vormen zijn. Om de platen af te drukken worden ze ingeïnkt met etsinkt. De overtollige inkt wordt met tarlatan, een soort gaasdoek verwijderd.
Het afdrukken is een avontuur op zich! Je kunt ‘spelen’ met de plaatjes door ze (gedeeltelijk) over elkaar te drukken, maar ook naast en onder elkaar. Het resultaat is ongetwijfeld verrassend!

www.grafischcentrumgroningen.nl/service-page/etsen-drukken-met-meerdere-platen

Plaats een reactie