Agenda

Info

28 maart 2020
10:00 – 16:00

Locatie

Papierlab Rotterdam & Grafisch Atelier Minnigh
De Kroon Rotterdam
Schiemond 20-22
3024 EE Rotterdam

Meer informatie
www.grafischatelierminnigh.nl

Organisator

Papierlab Rotterdam & Grafisch Atelier Minnigh
Marieke van Santen
marieke@grafischatelierminnigh.nl
0643831507

29 februari 2020

Drukken op vers geschept papier

Het voordeel van drukken op een vers geschept vel papier is dat het papier nog vocht bevat daardoor vormt het papier zich gemakkelijk om de drukvorm. Hierdoor krijg het prachtige hoogteverschillen in bij het afdrukken van een ets of een hoogdrukvorm. Dit is bij een blinddruk, dus een afdruk zonder inkt, misschien nog wel mooier als bij een afdruk met inkt. Ook heb je tijdens het scheppen van het papier in de hand of je vel papier dikker of dunner wordt, een afdruk van een ets op superdun handgeschept papier heeft een hele andere uitstraling dan een afdruk van dezelfde ets op extra dik papier.

Experimenteren met verschillende technieken geeft altijd veel lol, onverwachte effecten en heel veel nieuwe inzichten. Dit willen we graag op ons gebied papier maken en drukken samen met jou realiseren. Je neemt zelf een lino, of etsplaat mee, of je komt op een inloopavond dinsdag of inloopochtend donderdag (€ 7,50 per keer) om een het beeld daar te maken daarmee kun je op 28 maart komen drukken op vers geschept papier. In de ochtend maak je papier in PapierLab Rotterdam. In de middag werken we bij het Grafisch Atelier Minnigh verder.

3 gedachten over “Drukken op vers geschept papier”

 1. Wie een editie drukt zal graag papier van een constante kwaliteit gebruiken. Dikkere soorten Zerkall, en zeker Arches en Rives kunnen nauwelijks bedrukt worden zonder ze in te vochten. Dat zijn papiersoorten met een constante kwaliteit en dikte. En echt handgeschept papier voor een editie, van een constante kwaliteit en een flink formaat – waar vind je dat nog – kan niet bedrukt worden zonder vocht.
  Maar ik zie dat de oproep van Marieke Papier vooral gericht is aan hen die willen experimenteren met één of slechts enkele afdrukken, voor wie elk vel papier een nieuw project is, en voor de ‘letterpressers’ onder ons. Ik neem aan dat zoiets best is te doen op één dag.
  Na veertig jaar experimenteren met het juiste vochtgehalte van handgeschept papier voor boekdruk, sla ik nog elke keer een kruis voor ik aan een drukgang begin.

  Beantwoorden
 2. Bedankt voor het delen hier. Wat ik mij afvraag is nu waarin het verschil in afdruk zit tussen het afdrukken van vers geschept papier, dat nog vochtig is en het afdrukken op een goed ingevocht blad drukpapier, bijvoorbeeld BFK Rives of Zerkall Butten.
  En dan heb ik het over diepdruk in een drukgang.

  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Als papiermaker denk ik: er zit meer ruimte tussen de vezels, Ze zijn nog niet geperst, dus dat zou in de diepgang van de druk terug te zien moeten zijn. Verder hoop ik dat dat er meer verschillen gevonden zullen worden door de drukkers.
   Groet, Marieke Papier

Plaats een reactie