Agenda Grafiek 2019 – Typografiek in galerie Zaansgroen – Zaandam

Agenda

Info

19 oktober – 20 oktober 2019

Locatie

Galerie Zaansgroen
Zeemansstraat 54
Zaandam

Meer informatie
www.sopit.nl

Organisator

Galerie Zaansgroen - Zaandam
Harm Noordhoorn
info@sopit.nl
0651285404

3 oktober 2019

Grafiek 2019 – Typografiek in galerie Zaansgroen – Zaandam

Typografiek van Harm Noordhoorn, Frans Lieshout en Dick Berendes in Galerie Zaansgroen

Grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. Hij noemt zijn werk ‘Typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken).

In zijn werk hanteert Harm vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde (zwart, rood en wit). Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden – Dada, het Constructivisme, De Stijl en De Ploeg – naar het heden.

In de ‘druksels’ van Harm Noordhoorn zit regelmatig een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. Zijn kunstwerken worden altijd in zeer kleine oplage van rond de tien exemplaren vervaardigd.

Harms ambachtelijke instrumentarium bestaat uit een verzameling klassieke drukpersen en vele materialen zoals houten biljetletters, ornamenten, sjablonen en letterkasten met loden letters.

www.sopit.nl

Frans Lieshout, maakt naast zijn werk als grafisch ontwerper vrij werk.

Hij schildert met typografie die hij combineert met abstracte en/of illustratieve vormen.
Daarmee visualiseert hij teksten, maakt hij van een tekst een beeld. Woorden zijn voor hem niet alleen om te lezen. Maar ook om naar te kijken, om ze te beleven.

Daar naast maakt hij met abstractie vormen en patronen Japanse portretten.

www.flidesign.nl

Dick Berendes is na zijn de Grafische School Amsterdam begonnen als zetter/drukker. Na enige jaren praktijkervaring is hij verder gegaan als grafisch vormgever en ontdekt hij ook de artistieke mogelijkheden van het oude drukkersvak. Dick is altijd bezig in zijn atelier met drie boekdrukpersen, houten en loden letters en ander drukmateriaal.

“Als kunstenaar heb je de opdracht naar nieuwe mogelijkheden te zoeken en daarom is de computer ingezet en heeft naast de drukpers een belangrijke plaats gekregen in het creatieve proces. Het voordeel is ook dat er gekozen kan worden uit twee mogelijkheden, drukken met de pers, of digitaal en printen”, aldus Dick. Hij benadert alles vanuit zijn typografische achtergrond en daardoor is de kwaliteit gegarandeerd en dat moet ook, als je creatief en technisch vrijheid van handelen wilt hebben.

De letters vormen de belangrijkste bouwstenen samen met de natuur, en als inspiratiebron noemt Dick ook nog de Groningse drukker/kunstenaar Werkman, die hem heeft aangezet grafiek te gaan maken. En wie van gedichten houdt, heeft affiniteit met zijn werk, want typografieken zijn eigenlijk beeldende gedichten.

www.berendestypografiek.wixsite.com

Plaats een reactie

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.