Agenda

Info

8 juni – 2 juli 2023
12:00 – 17:00

Locatie

Hooghouse, Spilsluizen 17, Groningen

Kosten
Gratis entree; een vrijwillige bijdrage stellen we zeer op prijs.
Meer informatie
www.gridgroningen.nl

Organisator

Fronique Oosterhof
GRID
fronique@gridgroningen.nl

7 juni 2023

Grid presenteert in het Hooghouse ‘De Best Verzorgde Boeken 2021’

Na vijf maanden van afwezigheid duikt GRID Grafisch Museum Groningen weer op in Stad. Vanmiddag om 16 uur opent de jonge kunstenaar, ontwerper en journalist Michiel Teeuw in het Hooghouse (hoek Spilsluizen – Ossenmarkt) De Best Verzorgde Boeken 2021, met een introductie over de rol van boeken in het huidige tijdperk. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 2 juli a.s. Iedere zaterdag organiseert GRID een bijzondere activiteit. Zaterdag 10 juni a.s. is dat ‘to COLLECT & COMPILE’ – Michiel Teeuw in gesprek met Kuan-Ting Chen. Kuan-Ting Chen was met zijn boek ‘Met Stoelen’ winnaar van een gouden medaille tijdens de jaarlijkse verkiezing ‘Schönste Bücher aus aller Welt’ op de Leipziger Buchmesse 2022.

De Best Verzorgde Boeken zijn een fenomeen in het grafische vak, in binnen- en buitenland. Ieder jaar kiest een door de Stichting De Best Verzorgde Boeken ingestelde vakjury 33 boeken van de hoogste kwaliteit op het gebied van vormgeving, lithografie, drukken, binden en uitgeven.

Voor de jaarlijkse keuring van De Best Verzorgde Boeken van 2021 zijn er 328 boeken ingezonden, beduidend meer dan in 2020 (278). Voor de zestigste keer kwam de vakjury bij elkaar. In hun selectie is een verscheidenheid van boeken opgenomen: technische hoogstandjes en conceptuele doordenkers, introverte en uitbundige boeken, boeken van wereldberoemde ontwerpers evenals van studenten en boeken uitgegeven door uitgevers, instituten of in eigen beheer. Boeken als dragers van informatie en verhalen, geïllustreerde kinderboeken, bibliofiele uitgaven, kunstboeken, kunstenaarsboeken en boeken die een kunstwerk zijn of dat kunnen worden. Een voorbeeld van dat laatste is ‘Uranus’, ontworpen door Karel Martens, een boek dat met deelname van de bezoekers in de loop van de tentoonstelling een kunstwerk aan de wand wordt. Alle boeken in de tentoonstelling mogen trouwens worden aangeraakt en ingezien!

Naast een vakjury, die zich voor de selectie 2021 richtte op de verfijning van ontwerp en inhoud, kent De Best Verzorgde Boeken een studentenjury. Vijf studenten vormgeving van Nederlandse kunstacademies en hogescholen maakten een eigen keuze, die meer gedurfde en experimentele publicaties bevat. Ook die boeken zijn in het Hooghouse te zien.

De Best Verzorgde Boeken worden mede mogelijk gemaakt door:
ASF (Algemene Sociale Fondsen), BNO, Igepa, Van Heek Textiles, Pictoright Fonds.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld over het programma op de zaterdagen: raadpleeg onze website: www.gridgroningen.nl

Plaats een reactie