Agenda

Info

5 oktober – 20 oktober 2023
13:00 – 18:00

Locatie

Grafische Werkplaats Den Haag
Prinsegracht 16
2512 GA Den Haag

Kosten
€ 330
Meer informatie
www.grafischewerkplaats.nl/perpetuum-mobile-een-project-rond-escher/

Organisator

Grafische Werkplaats Den Haag
Lula Valletta
info@lulavalletta.com
0642767678

26 september 2023

Mezzotint workshop o.l.v. Sjoerd Tegelaers

Masterclass mezzotint o.l.v. Sjoerd Tegelaers

donderdag 5 oktober, donderdag 19 oktober en vrijdag 20 oktober, 13-18 uur

We zijn verheugd dat in het Escherjaar de jonge kunstenaar Sjoerd Tegelaers uit Nijmegen en gespecialiseerd in mezzotechniek, een masterclass in onze werkplaats geeft.

Mezzotint is ook bekend onder de naam Zwarte Kunst. Deze techniek werd omstreeks 1643 ontwikkeld door de Duitse beroepsmilitair Ludwig von Siegen. Het is een speciale en arbeidsintensieve diepdruktechniek waarbij je een intens zwart en fluwelig effect kunt bereiken. Daarbij wordt het oppervlak van de koperplaat met een zogenaamd wiegijzer ruw gemaakt. De opstaande randjes -de bramen- blijft de inkt goed hangen, zodat er een mooie diepe kleur zwart ontstaat. De lichtere delen ontstaan door de bramen weg te halen met een zeer scherp gereedschap, een schraapijzer. Op deze plekken pakt de inkt minder goed. Voor de lichtste deeltjes kan een polijststaal worden gebruikt. Door meer of minder te polijsten is het mogelijk om verschillende grijstonen, ofwel halftonen, te bereiken. Vandaar de naam ‘mezzo’ (half). De zwarten en grijzen van de mezzotint kunnen een rijk, bijna fotografisch beeld creëren.

Sinds de 18de eeuw is mezzotint betrekkelijk weinig gebruikt vanwege het moeilijke en tijdrovende proces. Escher schrok daar echter niet voor terug. Vanaf 1946 heeft hij de mezzotint in zijn werk toegepast.

In drie lesdagen krijg je onder leiding van Sjoerd Tegelaers een introductie met korte geschiedenis van de techniek en de mogelijkheid om alle kennis op te doen die nodig is om een mezzotint voor te bereiden, te bewerken en af te drukken.

Prijs € 330.00 is inclusief materiaal.

Deze masterclass maakt deel uit van het project Perpetuum Mobile rond Escher en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.

Plaats een reactie