Agenda

Info

4 augustus 2021
10:00 – 17:00

Locatie

Noord IJsselkade 6, 3421 BD Oudewater, Nederland
In het atelier van Tulip Graphics

Kosten
€ 100 p.p. voor een dag
Meer informatie
hanga-land.blogspot.com/2021/06/Washi-Mokuhanga.html

Organisator

Hanga Land
Yuriko Miyoshi
print88x+workshop@gmail.com

14 juli 2021

Papierscheppen + Japanse houtsnede drukworkshop 4 augustus 2021

ééndaagse Workshop Washi + Moku-hanga drukken
lezing + demonstratie + workshop + thee/koffie
door Japanse grafica Yuriko Miyoshi

In een kleine groep kan elke deelnemer meer te weten komen over Washi (=Japans papier) via twee Japanse traditionele technieken in één dag; papier maken en houtsnede drukken, met de traditionele gereedschappen en materialen.

Wanneer?
4 augustus 2021 10:00-17:00 * nog steeds mogelijk
* Het aantal deelnemers is van tot 4 personen

Waar?
Noord IJsselkade 6, 3421 BD Oudewater, Nederland
In het atelier van Tulip Graphics

Prijs?
€ 100,- per persoon.
* Inclusief materiaalkosten zoals Kozo (papiermoerbei), Gampi (Diplomorpha sikokiana) en katoen pulp, gebruik gereedschappen voor papiermaken (schepraam en scherm) en voor japans houtsnede drukken.
* Elke deelnemer ontvangt een Fuku-bukuro (= Japanse gelukstas); een originele prent, originele kunstkaartje of notieboekje (japans boekbinden, etc.) gedrukt op Washi.
* Exclusief lunch.

Inschrijven?
Stuur alsjeblieft uw bericht inclusief uw naam, leeftijd, adres en mobiele nummer naar Yuriko Miyoshi. Vergeet niet de datum te vermelden.

In de ochtend, als u geïnteresseerd bent in Japan of Washi, zou ik het verschil tussen de traditionele japanse manier en de westerse manier van papierscheppen willen uitleggen.
De traditionele methode van japans papiermaken, de voorbereiding om Kozo bast te koken, schoon te maken, de vezel te stampen en het papier te scheppen tot het drogen, is anders dan de europese manier. Tijdens deze korte workshop hebben we zelf niet de tijd om plantvezels te verwerken. In de eenvoudige demo, introduceer ik de echte materialen en dit proces.
Materialen en gereedschap zijn ook anders. Met japans gereedschap kun je ervaren hoe op een eenvoudige manier je eigen speciale papier te maken.

In de middag is voor Moku-hanga drukken om je eigen kaarten te maken.
Dit is een introductie voor de Moku-Hanga techniek, ook bekend als Ukiyo-e, “prenten van de vlietende wereld”, een vorm van houtsnede uit Japan die vanaf de jaren 1860 ook in Europa populair werd. Elke deelnemer krijgt een set Washi (= japans papier) die gemaakt zijn van de vezels uit de bast van de gampibomen, van de Mitsumatastruik of van de papiermoerbei en Youshi (= westers papier). Met behulp van al gesneden platen proberen wij de houtsneden af te drukken. Dat doen we met sumi-inkt als zwart en kleurinkt met Yamato Nori (niet-toxische lijm) op waterbasis, paardenharen borstels en we drukken met een Baren, dit is een japans traditioneel instrument dat wordt gebruikt in plaats van een drukpers.

Meer info
(Dutch) hanga-land.blogspot.com/2021/06/Washi-Mokuhanga.html
(English) hanga-land.blogspot.com/2021/06/Washi-Mokuhanga-English.html

– Do you want to join but the date didn’t fit for you? Then you can ask your possible dates. We will try to arrange it for you.
– Do you want to learn more about Japanese woodcut technique with the three steps in Ukiyo-e colour printing manner? I will have a plan to offer two days workshop on September of October 2021.

Plaats een reactie