Agenda Tentoonstelling ‘Boeken in de Marge’

Agenda

Info

9 februari – 5 mei 2019

Locatie

Rue Verte 1b
6530 Thuin
België

Meer informatie
www.maison-imprimerie.net

Organisator

Maison de l’Imprimerie

13 maart 2019

Tentoonstelling ‘Boeken in de Marge’

Tentoonstelling ‘Boeken in de Marge’
Typografische edities en private presses in België
Een keuze uit de jaren tachtig tot nu

Het museum Maison de l’Imprimerie van Thuin heeft een aantal publicaties bijeengebracht van Belgische kleine uitgevers en van private presses, ook ‘drukkers in de marge’ genoemd. Het gaat om mensen die in eigen beheer teksten van henzelf of van andere auteurs drukken en/of er de vormgeving van verzorgen. Zowel in het Noorden als in het Zuiden van ons land wordt op dit gebied prachtig werk geleverd, dat veel te weinig bekendheid geniet.

Het is voor het Maison de l’Imprimerie onmogelijk een volledig overzicht te bieden van wat er op dit gebied allemaal gebeurt. Daarom wordt een selectie van werken gemaakt die aantoont dat er in deze sector een grote diversiteit bestaat: zowel op druktechnisch gebied, met aandacht voor grafische technieken en boekillustratie, als voor wat betreft de literatuurkeuze.

Alles bij mekaar zullen in het museum boeken van veertien persen, ateliers en kleine uitgevers een mooie presentatie krijgen. Voor wat Vlaanderen betreft kregen we de hulp van Wilfried Onzea, oud-bibliothecaris en boekverzamelaar, die op zoek ging naar nu nog actieve Vlaamse private presses. Hij vond zes drukkers en voegde er één kleine uitgever aan toe: Jos Brabants (private press Jozef Moetwillig), Rein Ergo (Ergo Pers), Ronald Ergo (De Prentenier), Boris Rousseeuw (De Carbolineum Pers), Chris Schoonejans (De Gingko) en Dick Wessels (Het Gonst). Tenslotte als kleine uitgever, Zegwerk van Danny Dobbelaere.

Voor het Franstalige landsgedeelte worden publicaties van volgende kleine uitgevers tentoongesteld: Guy Goffette (L’Apprentypographe), Jean-Claude Legros (Fond de la Ville), Gustave et Damien Marchoul (La Grippelotte), Alain Regnier (R.A. Éditions), Roger Foulon (Éditions du Spantole), Gabriel Belgeonne (Tandem) en Marc Imberechts (Tétras Lyre).
Regelmatig worden in het museum ateliers georganiseerd waarbij aan de bezoekers de verschillende druktechnieken worden uitgelegd, technieken die ook door deze private presses en kunstenaars worden toegepast. De boeken zullen in vitrines worden opgesteld en aan de muur zal ook grafisch werk te zien zijn.​

De tentoostelling Livres en marge – Boeken in de marge wordt gepresenteerd in het kader van het projekt Du plomb au pixel – (R)évolutions graphiques en Belgique – Van lood tot pixel – Druk(r)evoluties in België, dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door het Plantin-Moretus Museum van Antwerpen, het Industriemuseum van Gent, het Nationaal Museum van de Speelkaart van Turnhout, het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée van La Louvière en het Maison de l’Imprimerie van Thuin.

Plaats een reactie

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.