Agenda

Info

17 april – 31 juli 2021
10:00 – 17:00

Locatie

Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Meer informatie
www.museumplantinmoretus.be/nl/activiteit/de-sporen-van-plantin-0

Organisator

Plantin Instituut voor Typografie
Evelien Doornebal
info@eveliendoornebal.nl

29 april 2021

Tentoonstelling Boekontwerp – In de sporen van Plantin

Welke keuzes maak je bij het vormgeven van een boek in een tijd waarin er steeds minder gelezen wordt, terwijl de behoefte aan ambacht en kennis juist nu zo groot is?
Met deze vraag begon ik aan het vormgeven van het boek ‘Patterns in Nature’ tijdens de studie Expert class Boekontwerp 2020 bij het Plantin Instituut voor Typografie.

Het boek ‘Patterns in Nature’, geschreven door Peter S. Stevens in 1974 vroeg om authenticiteit, verwondering en tactiele beleving. Het uitgangspunt was een tijdloos, handzaam en helder boek willen vormgeven. Verfijnd en uitnodigend om door te bladeren, de wetenschappelijke en filosofische inhoud te lezen, zodat men zich kan verwonderen over de universele vormen, structuren en patronen in de natuur.

Tijdens de studie in 2020 werd ik samen met zes studenten gedurende zeven maanden door het ontwerpproces gecoacht door grafisch ontwerper en typograaf Johan van Looveren.
Ik heb ruim onderzoek gedaan naar de typografie en een passend basisstramien, waarin de beeldschone zwart wit beelden, grafische tekeningen, schema’s en inspirerende quotes en fragmenten het best tot zijn recht zouden komen.

De finale resultaten zijn tot 1 augustus tentoongesteld in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Het is zeer verrassend hoe met dezelfde inhoud zeven heel verschillende boeken zijn ontworpen.

Het museum is een schatkamer voor iedere bibliofiel.

2 gedachten over “Tentoonstelling Boekontwerp – In de sporen van Plantin”

Plaats een reactie