Agenda Workshop Japanse houtsnede op 30 maart 2019

Agenda

Info

30 maart 2019
10:00 – 17:00

Locatie

Vrije Academie
Sint Antoniuslaan 24A
2171 EM Sassenheim

Kosten
€ 60 plus € 25 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop.
Meer informatie
www.vu-teylingen.nl/beeldende-kunst/grafiek/japanse-houtsnedemoku-hanga-lezingdemoworkshop

Organisator

Hanga Land
Yuriko Miyoshi
print88x+mokuhanga@gmail.com

13 februari 2019

Workshop Japanse houtsnede op 30 maart 2019

Workshop: Japanse Houtsnede / Moku-Hanga
Lezing + demo + workshop (3 stappen)

Datum: zaterdag 30 maart 2019
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Prijs: € 60 / plus € 25 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop.
* materiaalkosten zijn inclusief Japanse papieren, gebruik Japanse materialen, gereedschappen en miniflyer.
* In principe hoef je voor deze workshop van één dag niets mee te nemen, Maar denk er zelf aan om oude kleding aan te trekken of breng aub een schort mee, etc.
* Breng uw eigen lunch mee.

Locatie: Vrije Academie, Sassenheim
Inschrijving geopend bij Volksuniversiteit Teylingen!
https://www.vu-teylingen.nl/beeldende-kunst/grafiek/japanse-houtsnedemoku-hanga-lezingdemoworkshop

Docent: Yuriko Miyoshi, Japanse grafica (hanga-land.blogspot.com)
Ze studeerde grafische technieken in Tokio en heeft een Japans diploma van Master of Fine Art aan de beroemde Musashino Art University. Haar specialiteiten zijn vooral de etstechniek op Japans papier, maar ook combinaties van grafiek en keramiek, Japanse houtsneden, papiermaken, inclusief materialen en historische informatie. Sinds 2003 is haar werkbasis in Nederland en als freelance kunstenaar introduceert ze eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en Japanse papieren door haar lezingen, demonstraties, workshops op verschillende locaties. Yuriko’s workshops zijn erg populair. Ze geeft ze in het Nederlands en Engels, gemengd met Japans uitdrukkingen.

“Een bijzondere ervaring waarbij je leert hoe de Ukiyo-e print wordt gemaakt.”

Onder leiding van de Japanse kunstenaar Yuriko Miyoshi leer je jouw ontwerp op een houten plaat zetten, met gutsen uitsnijden en meer…. Je leert zelf drukinkten maken en nadien ga je deze houtsnede afdrukken met een baren op Japans papier, zoals de traditie wil.

Dit is een introductieworkshop voor de Moku-Hanga techniek, ook bekend als Ukiyo-e, “prenten van de vlietende wereld”, een vorm van houtsnede uit Japan die vanaf de jaren 1860 ook in Europa populair werd. Er zijn drie deelnemers in het maakproces van Ukiyo-e: E-shi (de kunstenaar of ontwerper), Hori-shi (de houtsnijder) en Suri-shi (de drukker).

Wij beginnen de workshop met een presentatie over de japanse houtsnede, het maakproces, de materialen en de gereedschappen. Je krijgt ook originele historische japanse houtsneden te zien. Vervolgens gaan wij in deze workshop met behulp van al gesneden platen als Suri-shi (de drukker) proberen de houtsneden met mooie japanse klassieke ontwerpen af te drukken. Dat doen we met sumi-inkt als zwart en kleurinkt met Yamato Nori (niet-toxische lijm) op waterbasis, paardenharen borstels en we drukken op japans papier met een Baren. Een Baren is een japans traditioneel instrument dat wordt gebruikt in plaats van een drukpers. Dit alles samen is het meest geschikt voor deze grafische techniek. Daarna zet je jouw ontwerp als E-shi (de kunstenaar) op een houten plaat, met gutsen uitsnijden als Hori-shi (de houtsnijder). De laatste stap als Suri-shi (de drukker), maakt je drukinkten en nadien ga je deze houtsnede afdrukken met een baren op verschillende Japans papieren. Ook kun je leren welke Japanse papiere geschikt zijn voor jouw manier.

PS If you will join my workshop ‘Japanse houtsnede’ a second time, please let me know. I will arrange extra program for you.

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail