Nieuws

Henk Gianotten
hgianotten@gmail.com

13 mei 2024

40-jarig jubileum Stichting Lettergieten 1983

De afgelopen zaterdag vierde de stichting Lettergieten 1983 in de werkplaats in Westzaan haar 40-jarig bestaan. Het was een mooie dag met beeldschoon weer en de bevlogen vrijwilligers toonden mooi zetwerk en interessant drukwerk. Ook de papiermolen de Schoolmeester vierde het feest mee zodat er een aantrekkelijk “uitje” ontstond. Er waren zelfs meerdere buitenlandse bezoekers, zoals onze contribuant Patrick Goossens uit België. Hij had 2 Amerikaanse vrienden over die ook zeer geïnteresseerd waren in het getoonde.

Ik kon o.a. een foto maken van de oude voorzitten Ronald Steur (midden) en de nieuwe voorzitter Arjen Molendijk (rechts) die graag poseerden met Frans Janssen (emeritus hoogleraar UvA) die graag naar Westzaan komt. Frans schreef veel over oude zet- en druktechnieken en kreeg hier weer voldoende “drukkersdrugs”, vermoed ik.

Op de tweede foto o.a. de poster voor Joost Klein en ik samen met Arjen Molendijk. Wij hebben in het verleden samen veel hightech projecten gedaan voor prepressbedrijven, grafische ontwerpers, drukkerijen en printbedrijven. En we houden van de oude technieken zoals het gieten van letters.

P.S: Op mijn pet staat het woord “Fontpolice”. Die naam kreeg ik in de tijd dat ontwerpers, lithografen, drukwerkopdrachtgevers en drukkers flink overhoop lagen over de licenties voor digitale letters. Dat behoort nu niet tot het verleden maar is veel beter geregeld door het gebruik van pdf/x-bestanden als mediadrager en aanleverstandaard.

2 gedachten over “40-jarig jubileum Stichting Lettergieten 1983”

  1. ja, dat ik natuurlijk ook moeten vermelden. Een uiterst creatieve poster met veel zeggingskracht. Alex had bij het maken niet kunnen bevroeden dat het optreden van Joost Klein in Malmö zoveel los zou maken, vermoed ik.

    Beantwoorden

Plaats een reactie