Nieuws

Redactie
redactie@drukwerkindemarge.org

26 februari 2021

Albert Bouma overleden

Foto: Pien Rotterdam

Tot ons grote verdriet is op 20 februari onze contribuant Albert Bouma overleden. De uitvaart heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Vorig jaar verscheen in nieuwsbrief 172 het onderstaande drukkersportret.


Mijn opleiding als typograaf en margedrukker heb ik genoten in het Grafisch Centrum Groningen, bij de professionele leermeesters Feike Boorsma en Gerard Bolman. Dat was al in de jaren tachtig van de vorige eeuw, en sindsdien heeft het virus der margedrukkers ook mij te pakken. De allereerste uitgave van mijn Helicon-Pers verscheen in 1987, een heruitgave van Eene Kerstvertelling, geschreven door François HaverSchmidt (ook bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens, de auteur van Snikken en Grimlachjes). Sindsdien zijn er diverse kleine oplagen van werk van voornamelijk negentiende-eeuwse Nederlandse schrijvers van mijn pers gerold. François HaverSchmidt blijft mijn favoriete auteur, maar ook andere negentiende-eeuwse Nederlandse auteurs hebben mijn warme belangstelling, soms geheel vergeten. Die reeks noem ik dan ook ‘Eén eeuw stof’.

Daarnaast maak ik zo nu en dan heruitgaven van teksten over typografie, bijvoorbeeld uit Zetkunst of Aan de bok van A.H.G. Blankenstein of andere toentertijd gezaghebbende deskundigen. Sporadisch heb ik eigen dichtwerk gedrukt, en maar zelden bezondig ik mij aan mystificaties. Heel af en toe druk ik werk van hedendaagse auteurs, zoals in 2009 mijn Friestalig koppermaandaggeschenkje Myn Helden, een gedicht van Tsead Bruinja.

De naam van mijn pers (Helicon-Pers) is ontsproten aan de berg in het oude Griekenland waarop volgens de overlevering de muzen verbleven, nimfen die de bron van voor inspiratie beheerden en die aangeroepen konden worden om deze beschikbaar te stellen. Dat verwijst ook weer naar verscheidene auteurs uit onze negentiende eeuw, die daar graag aan refereerden.

2 gedachten over “Albert Bouma overleden”

Plaats een reactie