Nieuws API: drukkerij museum in Genève

Nieuws

John Cornelisse, Enkidu Pers
enkidu1947@gmail.com

11 juni 2019

API: drukkerij museum in Genève

Wie nog eens in Genève mocht terechtkomen, om vakantie te houden of wat dan ook… Er is daar het APi-museum, een drukkerijmuseum, dat op dit moment weer tot leven gekomen is…

Nu is er weer ruimte voor cultuur, drukwerk en alles wat een museum interessant maakt.

Hier een paar linkjes naar websites aldaar:

* http://www.darksite.ch/alachaine/spip/
* https://www.patrimoineindustriel.ch

Hier nog ten overvloede het adres:

API-museum
Rue du Vuache 25,
1201 Genève, Zwitserland
0041 22 340 44 10

3 gedachten over “API: drukkerij museum in Genève”

 1. Door een jarenlang wanbeleid van juist diezelfde Andreas, is het museum nog net niet failliet gegaan. Zijn megalomane ideetjes… het kon niet groot genoeg zijn, trouwens zijn salaris… Dat was nooit genoeg.

  Nu is het museum alle subsidies kwijt, en zal het nog heel wat moeite kosten om weer een goede naam op te bouwen.

  Er is nu een geheel nieuwe ploeg, allen die een band hadden met die Andreas, daar wil de nieuwe lichting niets mee te maken hebben.

  De monotype machines… die waren compleet ooit, afgesteld en in orde… Nu moeten we nog op zoek naar wat onderdelen… En de supra-gietmachine… Daar mist ook het een en ander, en de motor… die wil zelfs niet aanslaan.

  Nog heel wat werk aan de winkel dus.

  Beantwoorden
 2. Tja, het museum kent roerige tijden. Werd al jaren gerund door een zeer enthousiaste Andreas Schweizer, ik weet niet of hij er nog zit. Wij hebben diverse apparatuur aan hen geleverd. Het meest bijzondere was echter de totale collectie galvano’s die door Johan Enschede ooit zijn gebruikt voor het afdrukken van de afbeeldingen van de boeken van Jules Verne. Het Jules Verne museum in Frankrijk (Nantes) zag er de waarde niet van in…. Gelukkig is de collectie bij elkaar gebleven en bij het API terecht gekomen. “moeilijke” jongeren aldaar zijn aan het werk gezet om de galvano’s weer “drukklaar ” te maken, en de resultaten waren geweldig.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.