Nieuws

Frank van Ravensberg
f.vanravensberg@live.nl

26 december 2022

De Koploper, biografie van Evert van Ravensberg

Affiche voor het bedrijf (jaren ’20 van de 20e eeuw)

Drukkerij en reclamebureau E. van Ravensberg was heel lang een bekende verschijning in de Amsterdamse drukkerswereld. Liefst 87 jaar was het bedrijf gevestigd in de Utrechtsedwarsstraat, midden in het centrum van de hoofdstad. De geschiedenis van de onderneming is nu vastgelegd in de biografie van Evert van Ravensberg (Haarlem 1953 – Ouderkerk a/d Amstel 2017).

Evert was de vijfde generatie in het ambachtelijke familiebedrijf dat in 1842 als reclamebureau werd opgericht. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een gerenommeerd reclamebureau dat een groot aantal (aanplak)muren en schuttingen in Amsterdam in pacht had. De onderneming plakte daarop affiches van anderen en (vanaf 1924, toen drukkerij Kristel werd overgenomen) ook eigen affiches. De drukkerij drukte vooral affiches voor culturele instellingen en biljetten voor de huizenveilingen. Als klanten had het bedrijf onder meer de Stadsschouwburg, de Nederlandse Opera, Lou van Rees, Circus Strassburger, the Blue Note, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Eerste Amsterdamse onroerend goed veiling, het Olympisch Stadion en het Concertgebouw.

De Johannisberger pers uit 1906

In het boek met de titel “De Koploper” wordt een breed palet aan affiches getoond uit (vooral) de jaren ’50 en ’60 alsmede beplakte schuttingen, reclame-uitingen voor het bedrijf zelf en bijzondere soorten buitenreclame in het Amsterdam van begin 20e eeuw. Een apart hoofdstuk gaat over de Johannisberger pers uit 1906, die sinds de jaren ’30 een hoofdrol speelde in de drukkerij.

Het boek dat ook over de sportcarrière (atletiek en wielrennen) en de reizen van Evert gaat, is 503 pagina’s dik (waarvan ongeveer 50 pagina’s over de drukkerij gaan) en bevat 340 foto’s. Het boek is voor 25 euro te koop via internet en is te bestellen bij de boekhandel en bij bol. Meer informatie is te vinden op www.evertdekoploper.nl

De schrijver van het boek, Frank van Ravensberg, is de jongste broer van Evert. Hij schenkt de opbrengst van het boek aan de Goede Doelen die Evert in zijn testament had opgenomen.

Frank van Ravensberg, De Koploper, 2022. 24 × 17 cm, 600 exemplaren, 503 pagina’s, ISBN 978 94 6443 740 9, prijs 25 euro

Het pand in de Utrechtsedwarsstraat in 2016

Plaats een reactie