Nieuws

Marieke de Hoop
mariekepapier@gmail.com
0624601045

4 mei 2023

Documentaire over papier van asperges

Ik ben papiermaker, Marieke de Hoop, beter bekend als, ‘Marieke Papier’ en maak al 40 jaar papier volgens de ambachtelijke traditie. Papier maken van huis, tuin en keukenafval is tegenwoordig heel normaal geworden. Maar de aspergeschil was nooit zo veel voorradig. Sinds de boeren de schilmachine op in hun boerderijwinkel hebben staan, creëren ze bergen schillen. Het is afval voor de boer. De varkens eten het niet, composteren kan niet en afvoeren kost geld. Papiermakers gebruiken de vezel graag, maar hoe zorg je ervoor dat de schillen, die de volgende dag al gaan rotten, een bruikbare grondstof worden voor de papiermaker.

Over dit transformatieproces van schil tot een lamp van papier en over mijn werk als ambachtelijk papiermaker, dat inmiddels de status van immaterieel erfgoed heeft, gaat deze korte documentaire. Voor het financieren van deze documentaire heb ik een crowdfunding opgezet bij Voordekunst. Ik wil je vragen om die te lezen, te doneren en te delen. Volgend jaar in de aspergetijd laat ik de documentaire graag aan je zien.

Dit is de link t/m 14 mei geldig:
www.voordekunst.nl/projecten/14783

4 gedachten over “Documentaire over papier van asperges”

    • ja, het is een prachtige celluloserijke vezel en er zijn heel veel soorten ppaier/materialen van te maken. Papiermakerij Doesburg van Ewald is je vast niet onbekend dan. Jullie zijn een goed team!

  1. Hoi Marieke, je hebt in ieder geval jouw naam al mee: in Eerbeek heb je papierfabriek de Hoop. 😉

    Aspergeschillen kun je ook in de diepvries stoppen, dan schimmelen ze niet.
    (Dit is trouwens ook een oplossing voor het behoud van natgeworden drukpapieren zoals litho’s en etsen. Want die gaan na enkele dagen ook schimmelen)

    Beantwoorden
    • dank voor je tip Tim. Voor dit proces zocht ik naar energie arme oplossing en een samenwerking met de natuur (bacteriën) , dus fermenteren is één van de oplossingen geworden. En, ieder proces heeft invloed op het papier, en dat wil ik graag met iedereen delen.

Plaats een reactie