Nieuws

Rob J.J. Over de Linden van Ovira Linda, Nostalgische Boekdrukkerij Volgens De Regels Der Kunst
oviralinda@hotmail.com

2 juli 2023

Drukkerijmuseum Meppel 2

Nieuws voor een ieder die de petitie getekend heeft voor het behoud van het drukkerijmuseum in Meppel:

Drukkerijmuseum: Licht aan einde van de tunnel; bestuur had goed gesprek met Meppeler wethouder Bos
„Er is licht aan het einde van de tunnel”, zegt Stein van Ittersum opgelucht. De bestuursvoorzitter van het Drukkerijmuseum blikt opgelucht terug op het gesprek dat hij vrijdag had met wethouder Jeannet Bos.

„En als het zo doorgaat, dan overwegen we om gewoon weer door te gaan met het museum”, concludeert Van Ittersum. Hij heeft hoop geput uit het onderhoud op het stadhuis, waarbij ook bestuurslid Wobbe Mellema en twee adviseurs van de gemeente zaten. „De sfeer was goed”, benadrukt Van Ittersum.
Afgesproken is dat de extern deskundige die een onderzoek gaat doen naar de toekomst van het museum voortborduurt op het concept-onderzoek dat het Drukkerijmuseum twee jaar geleden zelf al liet maken door Johan Akkerman van projectbureau Meeter. „Sommige raadsleden zeggen dat wij geen plannen hadden, maar al twee jaar geleden zijn wij daarmee bezig geweest”, aldus Van Ittersum.
Provincie
Wethouder Bos vertelde de raad afgelopen donderdag dat het ongeveer twee, drie maanden duurt om tot een conclusie van het onderzoek te komen. Het extern onderzoek wordt bekostigd door gemeente Meppel en provincie Drenthe. Het is een uitvloeisel van de gebeurtenissen die begonnen met de vraag van het museumbestuur naar extra geld en eindigde dat datzelfde bestuur besloot om per 1 juni de deuren van het museum te sluiten.
De gemeente is ook gevraagd naar een reactie op het gesprek, maar heeft niet gereageerd.

Wordt dus naar alle waarschijnlijkheid vervolgd!

(Het Drukkerijmuseum in Meppel kan het niet langer bolwerken. Dagblad van het Noorden 26 juni 2023, 10:26 – Foto: DVHN – Harm Vonk )

6 gedachten over “Drukkerijmuseum Meppel 2”

 1. Waarom moet altijd alles ‘onderzocht’ worden? Gaat weer een hoop geld kosten. Dat geld kun je beter gebruiken voor bijv. het ondersteunen van een drukkerijmuseum. Maar om positief te blijven: Laten we hopen dat de uitkomst gunstig is!

  Beantwoorden
 2. Om te beginnen moet het bestuur zich houden aan de regels die bij het oprichten van het museum door de oprichters zijn vastgesteld. Wat is een grafisch museum en waaraan moet een grafisch museum voldoen. Het huidige bestuur heeft totaal geen kennis van het grafisch verleden. Daarnaast heeft men zich laten leiden door een paar zeer vervelende mensen die meenden de dienst te mogen uitmaken.
  Natuurlijk moet het museum worden behouden. Maar vooral benadrukken wat de uitvinding van de boekdrukkunst (het vermenigvuldigen van teksten) voor de mensheid heeft betekend. Laat vooral oud-grafici mee beslissen over de resultaten die de speciale bureaus gaan bedenken.

  Beantwoorden
  • Heel goed…. En ik zou ook overwegen om over te stappen naar een goedkopere locatie, het ziet er allemaal mooi uit maar de kosten lopen helemaal uit de hand, ook omdat het pand monumentaal is.
   Het Gutenbergmuseum in Fribourg, Zwitserland, zat met hetzelfde probleem en is op dit moment de boel aan het verplaatsen naar een veel goedkopere locatie in Solothurn……

Plaats een reactie