Nieuws

Redactie
redactie@drukwerkindemarge.org

14 juli 2022

Faszination Holzletter

Houten letters hebben altijd al een eigen aantrekkingskracht gehad in de wondere wereld van het boekdrukwerk. Niet alleen vanwege de maat van de letters die ermee kunnen worden gedrukt, maar ook doordat veel andere kenmerken sterk verschillen van de esthetiek en de technologie van de klassieke loden letters. Helaas zijn er nauwelijks publicaties over Duitse houten letters. En zeker geen echt ‘standaardwerk’ over dit onderwerp, zoals in andere landen wel is geprobeerd.

Dit kleine — maar rijk geïllustreerde — boekje kan dat natuurlijk evenmin, maar het is een eerste poging om in ieder geval wat interessante feiten voor het nageslacht vast te leggen. Het is een zeer persoonlijk verslag van Peter Vöge: geen zuiver technisch boek over frezen en letterontwerpen, maar verslagen over zijn werk met fascinerende mensen en fascinerende letters. Met veel informatie over de lotgevallen van makers en machines en inzicht in technische processen.

Naast een kort overzicht van de geschiedenis van houten letters en informatie over de technische productie, worden makers van houten letters Wilfried Diller, Alfons Zwosta, Ewald Drescher, Jim DeLittle en Michael Linke in detail voorgesteld. Deze herinneringen, waarvan sommige zeer persoonlijk zijn, worden verrijkt met talrijke illustraties van lettervoorbeelden.

Peter Vöge heeft bijna zijn hele beroepsleven intensief met houten letters gewerkt, als Freinet-pedagoog, drukker, handelaar, leverancier en agent van verschillende drukkers. En last but not least: zelf werkend aan de pantograaf-freesmachine. Al doende leerde hij de laatste generatie van degenen die in Duitsland beroepsmatig houten letters produceerden persoonlijk kennen. Hij sprak en werkte met hen, leerde van hen en documenteerde allerlei zaken. Al jaren geeft hij deze unieke kennis over een nu bijna uitgestorven beroep graag door aan belangstellenden, in lezingen, workshops, verhalen.

Peter Vöge, Faszination Holzletter. Zur Geschichte, Herstellung und Anwendung von Plakatbuchstaben in Deutschland, Gransee 2022. Paperback, 156 pagina’s, 21 × 21 cm, ISBN 978-3-96611-007-5, € 30

Te bestellen via www.edition-schwarzdruck.de

Plaats een reactie