Nieuws

Grafische Werkplaats Den Haag
info@grafischewerkplaats.nl

20 april 2024

Festival Analog 74-24

Grafiek op de Bres

Festival Analog 74-24 viert 50 jaar Grafische Werkplaats Den Haag

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Grafische Werkplaats Den Haag werd opgericht. Een groep kunstenaars kraakte toen het pand waar de werkplaats nog steeds is gevestigd.
Het festival Analog 74-24 viert dit feit én kijkt vooruit met een uitgebreid programma rond activisme en community. Vanaf 9 mei zijn er exposities, presentaties en workshops in de Grafische Werkplaats, West Den Haag, Design Museum Dedel en Page Not Found.

Sinds 1974 is de Grafische Werkplaats hét makers- en expertisecentrum voor grafische druktechnieken in Den Haag. Je kan hier terecht om te werken of te leren, maar ook om collega’s te ontmoeten, tentoonstellingen te zien en de nieuwste ontwikkelingen rond grafiek te volgen. Het twee-jaarlijkse festival Analog is een van de hoofdactiviteiten van de Werkplaats en draait om ruimte voor experiment, talentontwikkeling en kennisuitwisseling tussen jonge en gevestigde kunstenaars. Dit jaar vindt een speciale editie plaats in het kader van 50 jaar Grafische Werkplaats: Analog 74-24.

Activisme en community
De Grafische Werkplaats heeft activistische wortels: in 1974 kraakte een groep kunstenaars het pand aan de Prinsegracht uit nood aan werkruimte. Decennia later voelen gebruikers van de Werkplaats zich nog altijd nauw verbonden met de plek.
Zo maakten zij zich in 2012 hard voor het voortbestaan van de Werkplaats.
Dit gevoel van verbondenheid en activisme leeft anno 2024 volop in de maatschappij en in de kunstwereld. Kunstenaars reageren op de grote ecologische en sociale uitdagingen van deze tijd, in individuele en collectieve vorm. Het festivalthema activisme en community haakt hierbij aan en verbindt heden en verleden.

Tijdens het symposium ‘Activism in Print’ in West (donderdag 9 mei) geven kenners en makers hun visie op hedendaags activisme in kunst en grafiek met inspirerende voorbeelden.

De expositie 50 Jaar ‘Grafiek op de Bres’ in de Grafische Werkplaats en Design Museum Dedel (9 mei t/m 12 juli) vormt het hart van het festival. Verschillende kunstenaars gingen op uitnodiging aan de slag in de Grafische Werkplaats om te onderzoeken welke rol grafische technieken en de werkplaats voor hun eigen werkpraktijk kunnen betekenen.

Koop hier je ticket voor het symposium op 9 mei (12:30–16:00) in West Den Haag:
www.eventbrite.nl/e/symposium-activism-in-print-tickets-882952694277

Bekijk hier alle workshops: www.grafischewerkplaats.nl/educatie/workshops/

Meer info over het festival, het symposium en de expositie: www.grafischewerkplaats.nl/werkplaats/analog/

Plaats een reactie