Nieuws

Ivo Rauch
redactie@drukwerkindemarge.org

24 november 2023

Gepland verbod op lood in de EU

Beste collega’s en erfgoedliefhebbers,

Een gepland verbod op lood in de EU vormt een bedreiging voor het behoud, de restauratie en de creatie van talrijke historische technieken: onder andere glas-in-lood/brandglas, historische steenhouwerstechnieken, dakbedekking, orgelbouw, muziekinstrumentenbouw, boekdrukkunst met gebruik van loden letters, technisch cultureel erfgoed/restauratie van oldtimers en nog veel meer. Een gezamenlijk initiatief van vele belanghebbenden heeft in mei 2022 al geleid tot meer dan 2.000 bezwaren tegen deze plannen bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

De huidige stand van zaken:

Door het sterke bezwaar van vele betrokken individuen en organisaties (waaronder ICOMOS, ICOM, ECO, ISCCSG, CVMA, INPA, professionele ambachtsverenigingen en anderen), wordt duidelijk dat de Europese Commissie de aanbeveling van ECHA van een totaal loodverbod hopelijk niet zal volgen. Er worden nu echter pogingen ondernomen om de grenswaarden voor blootstelling aan lood op de werkplek en de bloedgrenswaarden voor mensen die in deze sector werken op zo’n extreem laag niveau vast te stellen dat ze in de praktijk niet kunnen worden nageleefd. Daarom moet de politiek op verschillende manieren aandacht blijven vragen voor deze kwestie.

Een petitie die door een interdisciplinaire werkgroep bij het Europees Parlement is ingediend, kan sinds vanochtend worden gesteund. Steun het verzoekschrift op de website van de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement (Engelse versie):

www.europarl.europa.eu/petitions/

De procedure is een beetje omslachtig maar doe het aub toch! Registreer een gebruikersaccount / vul adresgegevens in / bevestig e-mail / log vervolgens in met het gebruikersaccount / zoek naar petitie (ons petitienummer is: 0724/2023) / klik op petitie / klik op “Support this petition”.

Stuur dit bericht door naar andere geïnteresseerde collega’s en sympathisanten. Helaas is het nog steeds dringend noodzakelijk dat zoveel mogelijk betrokkenen tegelijkertijd bezwaar maken, zodat deze onbegrijpelijke plannen niet gerealiseerd worden.

8 gedachten over “Gepland verbod op lood in de EU”

 1. Het handdrukken met een trapdegel en met loden letters is industrieel erfgoed. Scholieren die ons kenniscentrum bezoeken hebben daar veel aandacht voor en vinden het interessant. Het geeft hun de zo broodnodige ” historische aansluiting” tot de digitale wereld.

  Marc Swinkels ( Stichting Industrieel Erfgoed Helmond/ Het Industrieel Atrium
  http://www.industrieel-atrium.nl

  Beantwoorden
 2. Hebben ze niets anders te doen bij de EU. Welke idioot heeft toen lood aan de benzine toegevoegd. Als 13-jarige jongen werd ik handzetter en ik heb lood nooit als iets giftig beschouwd. We deden spelletjes door in de smeltoven een natte spons te gooien. Het veroorzaakt een explosie waarbij het lood in het rond vloog. In de smeltoven stopte ik spruitjes een paar seconden onder het lood. Bij 280 graden waren ze heel snel gaar. Ik pelde het loodkorstje eraf en at ze smakelijk op. Bij uitgeverij Brill, waar ik ook heb gewerkt, was er eens per jaar een uitgangsdag ook voor futters en gepensioneerden. Knarren van 80 – 90 jaar oud waren zetters. Drukkers op die leeftijd vond je bijna niet. Wees voorzichtig, maar met letters en wit is niets mee aan de hand. De oxidatie van lood, het witte en vooral het groene stof is zeer giftig. Hoe meer lood, hoe meer in mijn element, je kan er mee zetten en drukken en ik heb een eigen vrije drukpers en probeer zoveel als mogelijk is met het lood de waarheid weer te geven. In de jaren 60 kregen we van de werkgever elke dag een kwart liter melk. Dat was van de bond verplicht als tegengif tegen het lood. Heel goed bedoeld, maar met de huidige kennis was het veel beter geweest om water te drinken omdat water giftige stoffen afvoert en melk juist het gif bindt. zo zie je dat zaken ook steeds kunnen veranderen.
  Ik zet en druk nog regelmatig. Ik ben nu 77 jaar en bij mijn laatste APK zei een jonge cardioloog tegen mij, mijnheer van Dijk, ik wou dat ik zo’n bloeddruk had als u. Zo zie je lood is niks mis mee.

  Beantwoorden
 3. Ikzelf heb bijna gans mijn loopbaan in het grafische in contact gekomen met lood. Ik ben nu 77 jaar, tal van mijn collega’s zijn rond die leeftijd ??? Veel heeft te maken hoe je met die loden hulpmiddelen omgaat. Het begin artikel legt de vinger op cultuurhistorische pijnpunten. Er zijn ook kunstenaars die met lood gewerkt hebben. Alle historische gebouwen waar in de bedaking lood aanwezig is verminken? Alle grafische musea sluiten? Dat men lood uit de verf houdt kan ik begrijpen, evenals lood uit de benzine. Goud en uranium zijn ook zware metalen. Maar verarmd uranium wordt gebruik in wapens. ???
  Wat de grafische musea betreft zou ik stellen dat bij gebruik, persoonlijke hygiene heel belangrijk is. En net zoals bij tabak gebruik heeft het misschien een gunstig gevolg bij de uitkering van de pensioenen. (Dit laatste is sarcastisch bedoeld, maar geeft toch een aanwijzing wat de echte problematiek is). Het verbod op de schadelijke Roundup is uitgesteld. ???

  Beantwoorden
 4. Het beleid tegen zware metalen is heel dubbelzinnig, Cadmium is een zwaar metaal waaraan een groot deel van de bevolking – de rokers – aan wordt blootgesteld.

  Daar wordt niets tegen gedaan. Want de voordelen voor onze overheid en pensioen-fondsen die gaan voor.

  Rokers leven gemiddeld 10 jaar korter, dat is fijn: het bespaart AOW, pensioen en de tabaks-taks is ook fijn toch ?

  Die Cadmium-regels gelden enkel voor industrie-productie. Goed dat ze er zijn, maar het effect van roken is vele malen groter.

  Beantwoorden
 5. Ik heb zoeven de petitie getekend. Maar dat doe ik als individu zonder enige qualificatie, d.w.z. “kunstenaar”, “ambachtelijk drukker”, etc. Kunnen we niet als DidM de petitie steunen, of doen we dat al. Ik denk dat dat veel meer gewicht in de schaal legt dan steun van een paar individuen.

  Beantwoorden
 6. Als er bezwaren tegen zware metalen zijn, waarom wordt er niet geprobeerd Cadmium uit te bannen ?

  Een zwaar metaal, maar veel mensen hebben er nog nooit van gehoord…. Toch heeft het een grote invloed op de volksgezondheid….

  Mensen die tabak roken, krijgen Cadmium binnen, via de rook. Planten nemen Cadmium uit de grond op, als we planten eten, houden onze darmen Cadmium buiten.

  Maar via de longen komt het het Cadmium via droge destilatie in ons bloed terecht.

  Cadmium kunnen we niet uitscheiden, het wordt in de nieren opgeslagen, en na 10 jaar rokken gaan de nieren langzaam kapot.

  Rokende vrouwen krijgen kinderen met ondergewicht. Rokers leven heel wat jaren korter…. Waarom zouden we daar niet meer aan doen ?

  Of zouden de pensioenen misschien betaalbaar moeten blijven ?

  Beantwoorden
  • Waarom denk je dat dat niet gebeurt? Even zoeken via Google en je stuit op tal van EU-regels met betrekking tot cadmium…

  • Dit brengt mij twee zaken in herinnering: Peter van Ginkel liet mij een klein potje zien met pigment cadmium -rood. Hij zei: in Lekkerkerk wordt er een flatgebouw afgebroken, omdat daar de helft van zo’n potje aan cadmium in de grond zit, en ik mag het hier gewoon verkopen.
   Tweede was in een etsdrukkerij in Parijs, waar de baas, in een gesprek over droogtijden van etsink een la open trok en een kleine tube tevoorschijn haalde. Dit, zei hij, is loodsiccatief en sinds twee jaar verboden. Als je dit door de etsinkt doet, is de inkt savonds droog. Maar wij gebruiken het nog, af en toe.

Plaats een reactie