Nieuws

Ingrid Rombaut
ingrid.rombaut@turnhout.be

8 juni 2022

Herbestemming grafische machines

Musea Turnhout werkt aan een inhaalbeweging van de collectie-inventarisatie. In het kader daarvan werd een waarderingstraject opgezet voor 58 historische, grafische machines die in een extern depot van het Speelkaartenmuseum zijn opgesteld. Het gaat vooral om snijmachines, kartonscharen, steendrukpersen, typopersen, reprocamera’s, graveermachines en machines uit de sector boekbinderij.

Het museum kon voor dit traject een beroep doen op enkele experten uit het werkveld. Het team verzamelde de nodige informatie in verband met de functie van de machines, de fabrikant, de verdeler en de herkomst. Alle machines werden getoetst aan een aantal criteria waaronder de materiële toestand, de zeldzaamheid, de historische en wetenschappelijke waarde, de belevingswaarde, maar vooral ook of een soortgelijke machine al opgenomen is in de collectie van het Speelkaartenmuseum.

Na de quotering werd beslist welke machines bij de collectie blijven en welke herbestemd of afgestoten kunnen worden.

Dit gebeurt in drie fasen:
1/ Vanaf mei 2022: herbestemming naar andere musea en culturele instellingen in functie van de technieken die daar bestudeerd of getoond worden (gratis)
2/ Vanaf einde juni 2022: herbestemming naar privé-verzamelaars (tegen betaling)
3/ Einde augustus – september 2022: verkoop op twee veilingmomenten.

De lijst met werktuigen die herbestemd of afgestoten worden vind je op www.speelkaartenmuseum.turnhout.be/overzicht-grafische-machines-voor-herbestemming.

Heb je interesse, stuur een mail naar: behoudenbeheer@turnhout.be.

1 gedachte over “Herbestemming grafische machines”

  1. Het voelt goed om hier te lezen hoe professioneel en zorgvuldig jullie organisatie de delen van deze grootse collectie omschrijven en daar ook de waarde aan gaan toekennen. Ik hoop dat de informatie ook aan de leden van de Europese vereniging van grafische musea wordt verstrekt zodat ook zij kunnen vaststellen of er ontbrekende werktuigen/machines bij zitten. Veel succes met deze delicate operatie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie