Nieuws

Redactie
redactie@drukwerkindemarge.org

10 mei 2023

Joh. Enschedé Fellowship

Het Joh. Enschedé Fellowshipprogramma stimuleert onderzoek naar de unieke en omvangrijke verzameling van het voormalige Museum Enschedé, het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé, het vroegere Joh. Enschedé en Zonen. De werkzaamheden van dit bedrijf omvatten ruim drie eeuwen drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie weerspiegelt de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak. De collectie Joh. Enschedé wordt sinds 2015 beheerd door het Noord-Hollands Archief in Haarlem (zie voor de zwaartepunten binnen de collectie: noord-hollandsarchief.nl/enschede-collecties).

Onderzoekers worden uitgenodigd om aanvragen te doen voor het jaar 2023. Voorstellen op het gebied van de Hebreeuwse typografie, grafische productie en drukkunst, of de relatie tussen Koninklijke Joh. Enschedé en de joodse gemeenschap in Haarlem krijgen voorrang.

Het onderzoek wordt verricht ten behoeve van een (digitale) publicatie en er wordt een onderzoeksverslag geschreven ten behoeve van de Stichting Museum Enschedé. De periode waarin de fellowship plaatsvindt wordt in overleg bepaald, maar het onderzoek moet in ieder geval voor 1 januari 2024 zijn afgerond.

De onkostenvergoeding bedraagt € 1.000 per maand.

De deadline voor het indienen van de aanvraag is 1 juni 2023.

Meer informatie is te vinden op:
noord-hollandsarchief.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/1252-joh-enschede-fellowship

Plaats een reactie