Nieuws

Redactie
redactie@drukwerkindemarge.org

28 mei 2023

Kijk! On Offset & Letterpress Printing in Education

Kijk! verschijnt ter gelegenheid van het afscheid van Joos Wiersinga, die twaalf jaar lang beheerder is geweest van de boekdruk & offset werkplaats van de Gerrit Rietveld Academie. Boekdruk en offset zijn oude druktechnieken, maar tegenwoordig meer dan ooit relevant binnen de muren van een kunstacademie. Analoog drukwerk stelt je in staat te experimenteren met de zintuiglijkheid van papier, inkt, druk, typografie… Daarnaast bieden boekdruk- en offsettechnieken een overzicht van het hele drukproces, van concept tot productie, en hoe dit onlosmakelijk met elkaar verweven is.

In de werkplaats van de Gerrit Rietveld Academie zetten en drukken studenten met loden en houten letters, maken ze proefdrukken op cilinderpersen en kunnen ze leren drukken met de offsetpers. Joos Wiersinga heeft met haar werk grote invloed gehad op de productie en het experimenteren met drukwerk binnen de academie. Daarnaast is zij een onmisbare sleutel in het Amsterdamse en internationale drukkersnetwerk. Kijk! is een verwijzing naar een woord dat Joos veel gebruikt in de werkplaats, een uitnodiging om een prent beter te bekijken.

Het boek verschijnt alleen als voldoende mensen het boek bij voorinschrijving bestellen. Er zijn nog maar drie dagen, de stand is nu 221 van de benodigde 300 intekenaren (73%). Haast U!

Meer informatie over het project is hier te vinden:

shop.rietveldacademie.nl/products/kijk

Plaats een reactie