Nieuws

T. Kok en J.Nuij
grafiekwerkplaats@quintuskampen.nl
0654942545

15 januari 2021

Koppermaandagprent 2021

Op 11 januari hebben Tim Kok en Jan Nuij een eeuwenoude, grafische traditie nieuw leven ingeblazen in Kampen. Speciaal voor koppermaandag maakten zij de koppermaandagprent ‘Pragmattica’ in de grafiekwerkplaats Quintus en presenteerden deze digitaal bij Quintus. De titel ‘Pragmattica’ is met dubbel t vanwege ‘matti’, oftewel ‘vriend’, refererend aan de vriendschap tussen Jan en Tim en onze liefde voor Grafiek. Met een oplage van 45 willen wij het exclusief houden voor € 50 p.stuk, een gedeelte van de opbrengst gaat naar KiKa. Heb je belangstelling stuur een mail naar grafiekwerkplaats@quintuskampen.nl.

8 gedachten over “Koppermaandagprent 2021”

 1. Ik neem aan dat Kampen als Hanzestad ooit een belangrijke drukkersstad is geweest. En ook daar was het een heel oude traditie, waarbij een glaasje sterke drank werd gedronken op een nieuw jaar van hard werken.
  Is deze traditie al opgenomen in Het Museum van Nederland? Succes!

  Beantwoorden
 2. Ben maar een leek en beginner. Wat is eigenlijk koppermaandag en koppermaandagprent.
  Waar komt het vandaan en wat is de bedoeling er van?
  Zo af en toe zie ik de kreet langs komen, maar het zegt me nog weinig.
  Is het een traditie, is het een commerciële actie, is het een werving voor een goed doel? Geen idee.

  Beantwoorden
  • Coppermaandag of ook wel Kopper- of Koppertjesmaandag is de eerste maandag na Driekoningen (6 januari). Over de uitleg van de naam Copper of Kopper bestaan verschillende opvattingen. Feit is dat Koppermaandag al eeuwenlang een traditionele feestdag is voor de gilden. Op Koppermaandag werden de gildebrieven voorgelezen en de privileges voor de gildeleden nog eens duidelijk opgesomd. Daarna zamelden de gildeleden geld in, dat vervolgens werd verbrast. Met deze traditie sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig is Koppermaandag soms een mooie traditie binnen de grafische industrie.

 3. Dag Tim, ik had erbij gezet voor Kampen. Jaren geleden werd er bij het grafisch atelier in Kampen ook kopperprenten uitgegeven maar dat zijn toen donateurs prenten geworden. Nu in onze nieuwe setting vonden wij het leuk om dat weer opnieuw op te starten, vandaar! Volstaat dit of moet ik het opnieuw indienen als geheel!
  In ieder geval bedankt voor je reactie en ik hoor graag van je.
  Vr. Groeten
  Jan

  Beantwoorden
  • Ha Jan,

   Bedankt voor deze uitleg, zo begrijp ik beter wat de bedoeling is.
   Succes met de actie!

 4. SVP graag uitleg over ‘Nieuw leven ingeblazen’.

  Wat is er nu nieuw aan dan?
  Deze drukkerstraditie ken ik al heel lang en ik zag elk jaar wel een of ander fraaie koppermaandagprent langskomen.
  En die traditie hebben jullie gereanimeerd?

  Beantwoorden

Plaats een reactie