Nieuws

Annelou van Griensven
info@mooieboekenmaakjesamen.nl
0644688094

4 oktober 2022

Mooie boeken maak je samen, een uitgave van en voor Gijs Wortel

16 september werd het boek ‘mooie boeken maak je samen’ gelanceerd in het Allard Pierson te Amsterdam.
Middels een crowdfunding via Voordekunst.nl en sponsoren kon het boek worden gerealiseerd. Na bijna 2 jaar na de eerste ontmoeting tussen Gijs en de Vormforensen is het boek er!

Met dit boek slaan we een brug tussen generaties boekenmakers. We delen de kennis en het ambacht van de boekbindlegende Gijs Wortel. Het boek neemt je mee door een selectie van 36 bijzondere boeken die de veranderingen van de grafische industrie zichtbaar en leesbaar maken. De huidige boekenmaker kan zich voeden met tips van Gijs, een lexicon aan vaktermen en bindtechnieken. Met deze uitgave verzamelen en publiceren we kennis die nu nog aanwezig is.

Elk boek is machinaal gebonden in Gijs zijn favoriete binding; de ronde band. Alle boeken hebben spiegels in linnen (met blinddruk en goudfolie), die door Gijs zelf zijn ingeplakt.

De biografie werd geschreven door Alex de Vries en het boek bevat boekportretten gefotografeerd door Erik Smits.

Gijs Wortel (1942) is geboren in Amsterdam en kwam al heel vroeg in aanraking met het boek binders vak. Hij werd opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School en SGV in Utrecht. Hij werd docent en directie lid op de Grafische MTS in Amsterdam en had diverse managementfuncties bij twee grote boekbinderijen in Nederland, Spiegelenberg en Stokkink. Vanuit Wortel Binding begeleid en bind hij nog steeds en werkt hij samen met ontwerpers. Een aantal mooie samenwerkingen zoals het SHV-boek wat hij ontwikkelde met Irma Boom, de kunstboeken die hij nog steeds ontwikkeld met Mark van den Eijnden en het levensproject de Atlas Blaeu van der Hem. Naast de binderij waar hij op het moment in Someren-Eind elke dag te vinden is verzameld hij boeken, materiaal en gereedschappen uit de grafische geschiedenis. Gijs won in 2008 de Grafische Cultuurprijs en zijn vakmanschap is nog steeds actueel en waardevol voor de huidige ontwerpers, binders en drukkerijen.

Specificaties: Nederlands | 17 x 22 cm | 208 pagina’s | 200 illustraties | Luxe gebonden; met leesllint | ISBN 9789462624368 | € 55,00

Bestellen voor de boekhandels, www.waanders.nl/nl/gijs-wortel-de-verbinder.html
Particuliere bestellingen via onze webshop, www.mooieboekenmaakjesamen.nl

Met dank aan de steun van @provinciegelderland @voordekunst
Jaap Hartenfonds
Frederik Mullerfonds
en Peter Louis Vrijdag

5 gedachten over “Mooie boeken maak je samen, een uitgave van en voor Gijs Wortel”

    • Dank je Ben! Wij zijn er ook blij mee. Gijs heeft op deze manier de passende manier voor zijn kennisoverdracht.

Plaats een reactie