Nieuws

Carolien ten Oever & Mart van Duijn
boktor@freedom.nl

15 januari 2023

Nieuw drukproject: Klaboem!

Zeven dagen lang lagen ze in bed, van 25 tot en met 31 maart 1969, in kamer 702 van het Amsterdamse Hiltonhotel. John Lennon en Yoko Ono waren kort daarvoor getrouwd en protesteerden op deze manier tegen de oorlog in Vietnam die op dat moment nog steeds voortduurde. Elke dag zat de pers aan hun bed om het jonge echtpaar te interviewen. Lennon en Ono hoopten de persaandacht te kunnen gebruiken om wereldvrede te bevorderen. Minder vreedzaam waren de rellen die een maand later in Amsterdam plaatsvonden tijdens Koninginnedag 1969. Jongeren, ontevreden over de situatie in de wereld, kwamen in opstand. De politie trad hard op terwijl stenen en stoeptegels door de lucht vlogen. Op 26 mei 1969 begonnen Lennon en Ono aan hun tweede slaapactie, dit keer in Montreal, Canada.

Slapen, het werk neerleggen, stoeptegels of soep smijten, jezelf vastplakken of vastketenen, het zijn allemaal vormen van protest uit onvrede over de wereld of je eigen persoonlijke situatie. Dus: zijn de rapen nu helemaal gaar, is de bodem of het plafond bereikt, zijn de knollen op en de pijp leeg, staat het water tot de lippen en was dit de druppel of ben je het er gewoon niet mee eens? Dan is dit je kans: doe mee en kom in protest!

Ontstof de roeptoeter, haal het sinaasappelkistje van zolder of nog beter: slinger de pers(en) aan. Ga op zoek naar de grootste uitroeptekens die je kunt vinden, en trek eens flink aan de bel! Zoek naar weerwoord en maak een affiche, een pamflet, een liedblad, een manifest, een brochure of een traktaat. Trek een oud of nieuw geuzen-, strijd- of protestlied uit de kast of bedenk een slogan of protestkreet.

Ben je contribuant van Drukwerk in de Marge en wil je meedoen? Geef je dan vóór 1 maart op via boktor@freedom.nl. Details over formaat, oplage etc. volgen half maart.

1 gedachte over “Nieuw drukproject: Klaboem!”

Plaats een reactie