Nieuwe Suske en Wiske over drukker Plantijn
In het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen is een nieuw album van Suske en Wiske voorgesteld. ‘De Geplaagde Plantijn’ gaat over de zestiende-eeuwse Antwerpse drukker Christoffel Plantijn. Het stripverhaal kadert in de bredere campagne rond ‘Het Verhaal van Vlaanderen’.
In het kader van de VRT-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ geeft de Standaard Uitgeverij een nieuw Suske & Wiske album uit. In ‘De Geplaagde Plantijn’ keren Suske en Wiske terug in de tijd en ontmoeten Christoffel Plantijn, de visionaire oprichter van de grootste uitgeverij in de 16de eeuw, de Officina Plantiniana.
Boekdrukkunst
Het nieuwe album van Suske & Wiske ‘De Geplaagde Plantijn’ ligt nu in de winkels. Daarin bevinden onze striphelden zich in het Antwerpen van de 16de eeuw en ontdekken ze de man achter de drukker Christoffel Plantijn. De samenwerking met de reeks brengt een belangrijk deel van de Vlaamse geschiedenis tot leven op een vernieuwende manier, en geeft de lezers van Suske & Wiske de kans om Plantijn en de boekdrukkunst te leren kennen.
Drukwerk voor protestanten en katholieken
‘Plantijn leverde drukwerk aan protestanten én katholieken in een tijd waarin dat op zijn minst gewaagd was te noemen,’ vertelt scenarist Peter Van Gucht. ‘Dat was meteen de inspiratie voor het verhaal. Maar ook als historische figuur vind ik hem interessant. Ik hou van de rijke historie van de stad Antwerpen en Plantijn hoort daar vanzelfsprekend bij.
Begonnen als boekbinder
Hij was een pionier in de boekdrukkunst, maar ook als uitgever kende hij een onwaarschijnlijk succes. Een selfmade man ook, begonnen als boekbinder die na een overval zijn job niet meer kon uitoefenen en dan maar besloot een drukkerij te beginnen in een verre, grote stad. Alsof wij vandaag naar New York zouden trekken om daar een bedrijf op te richten. Knappe gast.’
Gepersonaliseerde versie
In de museumshop zal een gepersonaliseerde versie van het album verkocht worden (in beperkte oplage), met extra uitleg over het verhaal van Christoffel Plantijn en zijn uitgeverij
Er komt een tijdelijke pop-expo in het museum over het maken van dit album
Suske & Wiske dag op woensdag 22 februari (krokusvakantie) met verschillende activiteiten (voorleessessies onder de stripboom, tekensessies van het album door de tekenaar, workshops karikatuurtekenen en veel meer).
Oh jee, nou krijg ik vragen of het boek bij mij te bestellen is.
Ik plaatste slechts een bericht dat in een grafisch tijdschrift verscheen omdat het hier zeker belangstellenden zal hebben.
Ik heb dus geen enkele bemoeienis met deze uitgave.
Bestellen dus in Antwerpen of bij de lokale boekhandel
Hoi Ben, Dank je wel voor deze leuke, interessante en avontuurlijke informatie. Met hartelijke groet, Hellen
En wat ook leuk is dat in één van Nederlands grootste kranten staat deze strip al sinds 21 oktober 2022 afgedrukt! De abonnees weten nu, als ze de strip lezen, in iedergeval wie Plantijn was. En het grappige is dat de tekstballon bij Plantijn expres een ander lettertype heeft dan bij de overige tekstballonnen.!