Nieuws

Hans van Eijk / In de Bonnefant
bonnefantpress@gmail.com

12 april 2021

Nieuwsbrief 176

Zaterdagochtend: Nieuwsbrief 176 zit bij de post. En ik zit minutenlang te kijken naar het omslag. De perfecte druk, de geslaagde kleurkeuze: dit is een hoogtepunt in de lange reeks Nieuwsbrieven. Het achtergrondverhaal van Bert Rigters is meteen een waarschuwing voor iedereen die dit ooit wil evenaren: ik ril bij de gedachte aan het aantal drukgangen en afdrukken, en aan het benodigde vloeroppervlak om alle vellen te drogen te leggen.

Dit is een omslag om in te lijsten: hulde aan drukker Bert Rigters.

20 gedachten over “Nieuwsbrief 176”

 1. Dit zijn enorm veel complimenten, en terecht. Ik loop al heel wat jaartjes mee maar bij het aanschouwen van dit omslag had ik ook zoiets van wauh wat een kleur, opbouw en harmonie. Een belangrijk punt daarbij is natuurlijk niks digitaal maar gewoon in boekdruk.
  Het is en blijft een fantastisch vak. Al meer dan vijfhonderd jaar.

  Beantwoorden
  • Dankjewel Roel. Een hele eer dit uit jouw mond te mogen horen.
   Doet me veel goed!

   Hartelijks,
   Bert

 2. Heb ook minutenlang op de omslag zitten kijken om te genieten van uitzonderlijke schepping met letters en kleuren.
  De foto op blz 3 heeft mijn drukkersinstinkt wakker geschud.
  In de zethaak leest men van links naar rechts.
  Als men deze foto omdraait kan men ook de tekst lezen.
  Drukker vanaf 18 jaar en 71 jaar ervaring doet dit opmerken.
  Sluit me aan met alle bovenstaand lof.

  Beantwoorden
  • Sorry, er ging iets mis met vorige reactie. Dank dank voor je grote compliment. Ik ben er uiteraard heel blij mee!!!
   Hartelijke groeten,
   Bert Rigters

 3. Deze omslag is werkelijk beeldschoon door de gebruikte lettersoort en het ontwerp. Daarnaast is de omslag ook nog eens perfect gedrukt. Hulde voor de maker!
  Ik heb een piepklein typografisch probleem met het getal 176. Ik zou hier tussen de 1 en de 7 iets aangespatieerd hebben om de witverdeling in deze combinatie van 3 cijfers te optimaliseren. Deze – mij zeer vertrouwde – letter is overigens ook erg mooi.

  Beantwoorden
  • Helemaal raak aangestipt, die 1 en die 7! Een zo lovend commentaar van iemand die ik zo hoog acht is natuurlijk een groot genoegen. Terecht maakt Henk de opmerking over de cijfercombinatie. Waardevol, dank!

 4. Nu we het toch over het fraaie boekje hebben, wil ik nog het artikel over Harry Saveur noemen. Harry heeft een aantal jaren met de Monotype gietmachine gewerkt in onze museumdrukkerij, totdat hij verhuisde. Door zij werk konden fraaie boekjes met de hand gezet worden. De gezellige sfeer in de drukkerij herkende ik van mijn vroegste jeugd daar.

  Beantwoorden
 5. Mooi gedrukt omslag hoor! Verder nog een opmerking, het te drogen leggen lijkt een beetje op zeefdrukken, daar gebruiken ze ook droogrekken. Heb je wel eens gehoord van tussenschieten? Dat zijn vellen ruw papier die je tijdens het drukken op het vers gedrukte vel legt en dan heb je geen last van overzetten en krijg je een mooi stapeltje dat weinig ruimte inneemt!
  Berendes typografiek

  Beantwoorden
 6. Lieve mensen,

  Het frambozenrood stijgt mij naar de wangen! Heel veel dank voor zoveel complimenten, ook buiten deze site! Het belangrijkste heb ik bereikt, namelijk te laten zien wat een geweldig vak we mogen beoefenen.
  Dank nogmaals, het is me een grote eer!

  Beantwoorden
 7. Goed idee van Hans om deze zeer fraaie omslag in de schijnwerpers te zetten!
  Bert Rigters heeft er een boekdrukmeesterwerk van gemaakt.

  Beantwoorden
  • Ik ben het met voorgaande schrijvers helemaal eens.
   Tip: gedrukte vellen hang ik te drogen tussen houten knijpers, die ik aan een lange lat heb geschroefd . De lat hangt horizontaal aan touwtjes.
   Dit heb ik jaren geleden gezien bij Marja Scholten.

Plaats een reactie