Nieuws

zeno roos
zenoroos46@gmail.com

8 mei 2023

Niks geen snor drukken. DRUKKEN zal hij

Ook de Moskouse drukker en kunstenaar Sergej Besov vond dat hij niet kon zwijgen over de inval in Oekraïne. Al voor de invasie maakte de 45-jarige posters met politieke taferelen en plakte die rond de hoofdstad. Toen de Russen twee jaar geleden stemden over een grondwetswijziging om Poetin in staat te stellen na 2024 nog twee termijnen te zoeken, gebruikte Besov zijn oude drukpers om de poster af te drukken in zwaar houten Cyrillisch lettertype en vintage rode inkt, waarop simpelweg stond: “Tegen”.

Ik heb een monopolydruk gemaakt, genaamd de dissident en die gaat hier bij.

Tijdens de rellen van 2020 in Wit-Rusland over een betwiste presidentsverkiezing en het daaropvolgende hardhandige optreden tegen demonstranten, maakte hij posters met de tekst “Vrijheid” in het Wit-Russisch. Na de invasie van Oekraïne begon zijn project Partisan Press posters te produceren met de tekst “Нет войне” of “Geen oorlog” – of werd de belangrijkste anti-oorlogsslogan. Video’s van de gedrukte posters gingen viraal op Instagram en de vraag naar kopieën was zo groot dat ze gratis werden weggegeven.

Nadat sommige van zijn posters werden gebruikt bij een demonstratie op het Rode Plein en sommigen van degenen die ze toonden werden gearresteerd, was het duidelijk dat de politie “onvermijdelijk naar ons toe zal komen”, zei Besov. Ze kwamen opdagen toen Besov weg was en beschuldigden twee van zijn medewerkers van deelname aan ongeoorloofde bijeenkomsten door posters te drukken. Hij zei dat de zaak meer dan drie maanden had aangesleept, waardoor ze allemaal gestrest waren over de vraag of en hoeveel ze zouden worden gestraft.

Informatie bij mijn grafisch werk “Dissident’ / Zeno / mei 2023
houten biljetletters – leestekens – traliewerk / kleur > Sergej Besov

Plaats een reactie