Nieuws

Sixtine Detollenaere
sixtollson@gmail.com

9 maart 2023

Overlijden Roeland van der Kley

Maandag 6 maart is de Zeeuws-Vlaamse kunstenaar Roeland van der Kley onverwacht overleden aan een hartstilstand. Hij werd 62 jaar. Van der Kley stond nog volop in het leven: hij was overal mee bezig, had een heleboel plannen, zat middenin een verbouwing en plande een nieuwe expositie. Bij veel mensen uit zijn omgeving sloeg het overlijden van de kunstenaar in als een bom.
Afgelopen zondag plaatste hij vanuit zijn atelier in Mauritsfort nog een filmpje op YouTube: ‘Geen sneeuw, maar wel snert’. De sneeuw van woensdagochtend heeft de kunstenaar helaas niet meer mee kunnen maken.

Roeland van der Kley stond bekend als schilder, maar heeft kunst en schrijven ook met elkaar gecombineerd in een boek. In zijn atelier maakte hij ruimte voor een antieke drukpers waarop hij tot nu toe al enkele stukken had gedrukt. Hij was van plan om zijn eigen boeken te drukken en uit te geven. Zijn bekendste schilderwerk is het Drieluik van Mathilde dat hij schilderde ter ere van de 80e geboortedag van Mathilde Willink.

Een overzicht van al zijn werk is bijna niet te maken. In 1987 vestigde Roeland van der Kley, op 12 oktober 1960 geboren in Wassenaar, zich als beroepskunstenaar in Breda, maar voor die tijd maakte hij al veel schilderijen, etsen en tekeningen. Later verhuisde hij naar Zeeuws-Vlaanderen. Veel van zijn vroegere werk is niet digitaal opgeslagen. Sinds 2012 staan zijn nieuwste werken op zijn website.

Roeland plaatste regelmatig berichten op Drukwerk in de Marge.

9 gedachten over “Overlijden Roeland van der Kley”

 1. Ik kende Roel vanuit Breda. Jaren 80 en 90. Mijn broer had een striptijdschrift waar ik in tekende en Roel ook. Weergaloos tekende hij! We zochten elkaar vaak op. Gesprekken over striptekenen, kunst, het leven…
  Toen ik naar Dordrecht verhuisde verloren we elkaar uit het oog. Uiteindelijk verhuisden we naar Duitsland en was het lang stil. Tot vorig jaar. We hadden weer contact. Mijn eerste bezoek aan hem zat in de planning. Maar helaas…
  Heel veel sterkte aan familie, vrienden en bewonderaars van Roeland.
  Een mens die zijn eigen leven tot kunst en ambacht maakte is heen gegaan…

  Beantwoorden
 2. Ik ontmoete Roeland via internet , hij heeft mijn verhaal van een Manager op doek uitgebeeld , ik zal je missen ook de communicatie via het internet , beste Familie en vrienden sterkte en mijn condoleances .

  Beantwoorden
 3. Een grote man is niet meer. Meer dan een levenskunstenaar. In al zijn nederigheid. Wat zullen we je missen. Hadden nog zo gerekend op een bezoekje. En dan ineens dit verschrikkelijke nieuws.

  Dankje voor je prachtige schilderijen en wat al niet meer. Bloggen heb je nieuwe dimensie gegeven wat zullen. We je missen.

  Veel wijsheid en vertrouwen voor zovele dierbaren en vrienden.
  Voor altijd in ons Hart.

  Beantwoorden
 4. Ik heb Roeland nooit gekend en ontmoet, tot dat hij een bordschaar te koop aan bood, op de site van Drukwerk in de Marge.
  Op maandag 27 feb. heb ik hem bezocht en de bordschaar bekeken.
  Donderdag 2 maart heb ik samen met mijn zoon de bordschaar opgehaald.
  Wat een levenslust heeft deze man, en wat hij vertelde over zijn plannen die hij nog wou uitvoeren.
  Het was bizar toen ik op zeeland t.v. een bericht las van zijn overlijden.
  Ik wens de familie en bekenden van Roeland veel sterkte van dit verlies.

  Beantwoorden
 5. Ik heb Roeland nooit ontmoet en had op één mail na nooit contact met hem, maar volgde al enige tijd zijn belevenissen via zijn bijna dagelijkse ateliervlogs, die enigszins verontrustend sinds maandag achterwege bleven. Ik hield er een grote bewondering aan over voor zijn veelzijdigheid, zijn vele plannen en de bevlogenheid waarmee hij ze ten uitvoer bracht. Hierdoor voelt zijn plotse overlijden aan als het verlies van een goede bekende waar men dagelijks eens langs liep. Dat de herinnering aan zijn levenswerk in zovele vlogs besloten ligt, vormt een monument voor zijn verdiensten.

  Beantwoorden
  • Goede avond Karel,
   sterkte met het verwerken , met het plotseling overlijden van Roeland ………
   Wim

 6. Beste familie, vrienden en collegas, ik wens u alle sterkte en gecondoleerd met dit plotselinge verlies.
  Ik heb Roeland een paar keer ontmoet bij exposities.

  Beantwoorden

Plaats een reactie