Nieuws

Thomas Gravemaker
tomscot@kpnmail.nl

12 december 2022

Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, goed voor een totaalbedrag van 615.470 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Intensieve samenwerking
Met de uitreiking van beurzen wil de minister, vaklui de kans geven om gedurende een langere periode – een paar maanden tot twee jaar – intensief samen te werken met een of meer leerlingen die bij hen in de leer gaan.

Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.

Divers vakmanschap
Vanaf volgend jaar zullen 22 gepassioneerde meesters, samen met 32 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap.

Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten, zoals rijtuigbouw of glasblazen Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie. Er is ook aandacht voor ecologie, met beurzen voor het leerlooien met slachtafval, het recupereren van afvalmaterialen om messen te maken en het toepassen van bosbeheer bij het ontwerpen van publieke ruimtes.

In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang, denk maar aan het onderhouden en herstellen van accordeons, het restaureren van beeldhouwwerken of het herstellen van glas-in-loodramen.

Ook de podiumkunsten worden niet vergeten, met beurzen voor het doorgeven van figuurtheater, het overdagen van tradities rond gezongen poëzie en het bouwen van muziekinstrumenten.

Een beurs werd toegekend aan Niels Goovaerts van Atelier t te Bierbeek, Armina Ghazaryan voor het Industrie Museum in Gent en Thomas Gravemaker van LetterpressAmsterdam. Gedurende het jaar 2023 zullen zij samen regelmatig samen werken in zowel het Industrie Museum alsook in Atelier t.

12 gedachten over “Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap”

  • Beste Herman,

   De website van Drukwerk in de Marge is geen plek voor bekvechten of persoonlijke aanvallen. In dat soort gevallen plaats ik reacties niet – of verwijder ze achteraf. Gelukkig komt het maar sporadisch voor dat mensen zich daaraan bezondigen. Dat wil ik als beheerder van de site graag zo houden.

 1. Ons project meester-leerling loopt deze maand af. Mijn leerlingen Maarten, Stoffel en Patrick zijn ondertussen geschoolde Linotypisten en hebben bagage opgedaan om de machines te gebruiken, onderhouden en herstellen.
  Met dank aan de Vlaamse Overheid, iniatiefnemer Maarten Renckens, Patrick Goossens en Stoffel Van den Berg.
  In 2023 verleen ik nog ondersteuning aan PXL Hasselt en Industriemuseum Gent en hun project Meester-Leerling.

  Beantwoorden
 2. Proficiat voor het initiatief en zeker ook proficiat voor Thomas, Niels en Armina. De Vlaamse overheid is in deze de Nederlandse behoorlijk vooruit.
  Hopelijk wordt het een geslaagd project en vindt het niet alleen navolging, maar ook een uitwaaierend vervolg!

  Beantwoorden
 3. Kijk, hier word ik nou blij van en ik hoop dat er margedrukkers zijn die zich geroepen voelen om meer kennis op te doen van ons mooie oude drukkersvak. Want er wordt teveel geknutseld met te weinig kennis .

  Beantwoorden
 4. Musea werken vrijwel altijd enkel met “vrijwilligers”, voormalige vaklieden… maar die gaan een keer voor eeuwig tussen planken.

  Zo is niet lang geleden het Type Archive, in London UK, ter ziele gegaan.

  Inderdaad kennis en ervaring hoort ook tot onze cultuur, maar musea hebben daar meestal heel weinig oog voor.

  Beantwoorden

Plaats een reactie