Nieuws

Maarten Renckens
contact@artengar.com

27 juni 2021

Uitwisselingsnetwerk: Intertype, Linotype en Monotype materialen

Deze maand zijn er tot onze spijt alweer drie Linotypes naar het schroot gegaan 🙁

Omdat de Intertypes, Linotypes en Monotypes zeldzaam worden nemen we het initiatief om de resterende exemplaren op kaart te zetten:

www.google.com/maps/d/u/3/viewer?hl=nl&mid=1TJxa6ygss4Vyac1ClTeOAeTwAvE0fHUh&ll=51.10427875236356%2C3.228154849999987&z=8

Daarnaast wensen we een uitwisselingsnetwerk op te starten. Hiermee hopen we de resterende kennis/materialen beter te bewaren. Met dit netwerk kan iedereen ontbrekend materiaal tijdelijk bij iemand anders lenen.

Graag hoorden we waar er nog Intertypes, Linotypes en Monotypes staan, al dan niet werkend. Daarnaast horen we ook graag of je deel wil nemen aan een uitwisselingsnetwerk en welke materialen je hiervoor op voorraad hebt.

Om de kaart aan te vullen, of om lid te worden van het uitwisselingsnetwerk, mag je de locaties van de nog bestaande machines doorsturen naar contact@artengar.com. Mocht je over een Google-account beschikken, vermeld dit dan ook: zo krijg je toegang tot het bewerken van de kaart.

10 gedachten over “Uitwisselingsnetwerk: Intertype, Linotype en Monotype materialen”

 1. Lenen kan niet, uitwisselen wel!
  We moeten het niet gaan zoeken in Engeland of Duitsland.
  Alles is aanwezig in België en Nederland.
  België heeft 10 openbare musea en Frankrijk 3 gekende.
  Nederland tientallen onbekend.
  Theunis Leon is bezig zaak over te brengen naar collega Sus Pulmans in Kasterlee.
  70 jaar ervaring en 1.500 kg onderdelen!
  Steekkaarten van België 36 machines (10 musea en privaat).
  Frankrijk 7 steekkaarten van 3 musea.
  Wie kan Nederlandse musea verzamelen?
  Dit is een knuppel in een hoenderhok!
  Aan allen met achting, Theunis Leon.

  Beantwoorden
  • Dag Leon,
   Fijn van je te horen. Sus ging je nog contacteren hierover, ik weet niet of hij al tijd had gehad? Sommige Nederlandse musea bestaan niet meer wist hij, dus we hebben zelf nog niets toegevoegd.

 2. Cultuur bewaren is veel meer, dan oude machnes opslaan… Ook de kennis, kunde en ervaring is een integraal deel van onze cultuur.

  Er is heel veel te vinden op internet.

  Wat dacht u van:

  http://www.metaltype.co.uk/wpress/
  https://handsetpress.org/liberty/ Dave Tribby’s site
  http://www.typoteca.it
  http://www.briarpress.org/

  en al die musea en enthousiasten die lid zijn van de AEPM ? zie: http://www.eapm.eu.com

  In Dresden Duitsland, is er nog het museum van SchuhmacherGebler
  zie: http://www.schumachergebler.com/

  Beantwoorden
 3. Als u het vervelend vindt dat er machines verschroot worden… allereerst zou u eens bij drukkerijen rond kunnen kijken wat ze nog hebben staan.

  Nu heel veel drukkerijen het zeer moeilijk hebben op zakelijk gebied, gaan er vele ermee stoppen, al dan niet gedwongen door een failliet.

  Maar al die machines weghalen, opslaan en dan nog zo bewaren dat de roest wegblijft…

  Wat denkt u dan aan kapitaal nodig te hebben, afgezien van het feit, waar het op te slaan…

  ondertussen ben ik niet erg gecharmeerd van uw eigen website, en meedoen met uw project… dan moet je je overgeven aan Microsoft, kan dat niet wat anders ?

  Beantwoorden
  • Beste John, dit initiatief is er toch juist om te inventariseren wat er nog bij drukkerijen (en op andere plekken) bewaard is gebleven? Wat jij suggereert is precies wat de initiatiefnemers beogen…

   Verder heb je het over Microsoft, maar je bedoelt neem ik aan Google? Gebruik maken van Google Maps (wat we op de DidM-website ook doen) is toch iets heel anders dan je overgeven aan het grootkapitaal 😉

 4. Prima – maar de meesten van de doelgroep zijn ook al lid van de AEPM. Zie de kaart op hun website. Samenwerking lijkt me beter dan weer een nieuwe organisatie op te zetten.

  Beantwoorden
  • Dag Hans,
   Aangezien het een project is ten voordele van iedereen, is iedereen welkom om het project op te nemen en bijdragen te leveren.

Plaats een reactie