Nieuws

Sanne Bloem
hoi@zelfgemaaktescheurkalender.nl

17 september 2023

Zelf scheurkalenders maken

Sinds 2010 wordt elk jaar (±) een Zelfgemaakte Scheurkalender uitgegeven in kleine oplage.

Het is een kalender met bijdragen van iedereen die iets heeft dat op een scheurkalender past: gedichten, gedachten, cartoons, kunst, spreuken, verhalen, recepten, reisfoto’s, scheur-opdrachten, puzzels, foto’s, strips, etc. Gemaakt door Sanne Bloem.

De kalender is een geweldige vergaarbak van talent: van de winnaar van de Benelux Beeldverhalen prijs (Rob van Roodgras) tot de bedenker van de leukste interactieve scheuropdrachten van 2014 (Lysbeth). Oude rotten, jong talent, iedereen mag op de scheurkalender.

De eerste jaren werd de kalender volledig met de hand gemaakt: geprint, gesneden en geperforeerd. Daar is elke editie weer een andere keuze gemaakt over de materialisering van de kalender.
Er was een kalender met als thema “op lucht” die in twee varianten werd verkocht: een geprint door De Kopijwinkel (een lokale kopieshop) en een handgeprint incl. een potje vol met door vrijwilligers op diverse plekken verzamelde lucht.
Er was een kalender over “fijn” waarvan 50 exemplaren met de hand werden geprint, waarin in elke kalender meerdere unieke pagina’s zaten. Zo werden 50 unieke cyanotypes, 50 illustraties, 50 foto’s en 50 gelasercutte pagina’s en meer ingeleverd. De standaard oplage is wederom door De Kopijwinkel geprint, dit keer op paperwise papier, dat mooi (maar helaas inmiddels onbetaalbaar) is.

De handgeprinte exemplaren zijn geprint op “oud” papier, dwz papier dat al op een kant bedrukt is en op de andere kant leeg. Het resultaat is prachtig.

Sanne Bloem maakt scheurkalenders omdat het zo leuk is. Het is uitdagend, veelomvattend, iets te veel werk, uit de comfortzone en uiteindelijk is het iets prachtigs dat je een jaar kunt scheuren.

Heb je “oud” papier over? Lever het in voor de scheurkalender: A4 enkelzijdig bedrukt, of aan beide kanten leeg. Wit/kleur.

Plaats een reactie