Nieuws

Bert Brochard
bwbrochard@hotmail.com

30 april 2024

Zoektocht naar naam graficus

Op 12 mei 2014 overleed Henk van Otterloo, drukker in de marge van de Green Escape Press in Houten.
Via mijn vriendschap met hem, kwam ik in het bezit van een fraaie houtsnede met tekst van Felix Timmermans (Henk was een fervent verzamelaar van diens werk).

Ik ben al jaren op zoek naar de naam van de graficus die deze houtsnede of linosnede vervaardigde.
Kan een van de bezoekers van deze rubriek mij helpen aan de naam van deze artiest en zo mogelijk ook de door hem of haar gebruikte techniek. Misschien dat de op de foto getoonde handtekening of de techniek op de gehele afbeelding duidelijkheid geeft?

Bij veilinghuis Bubb Kuyper kon men mij niet verder helpen. Ook zij tastten in het duister!

7 gedachten over “Zoektocht naar naam graficus”

  • De naam van de Brugse kunstenaar aan wie u refereert is Renaat Bosschaert, graficus en margedrukker. In de ondertekening van de kwestige prent mis ik de ch. Verder is de handtekening van Renaat Bosschaert – R. Bosschaert in duidelijk te lezen letters – sterk afwijkend van deze die op deze prent voorkomt.

  • Mag ik deze optie betwijfelen? Als ik goed zie is de prent gedateerd ’86’. Timmermans overleed reeds in 1947. Ook de gebruikelijke handtekening van Timmermans bestaat uit duidelijk twee te onderscheiden woorden : felix Timmermans (terug te vinden op internet). De afgebeelde kerk is de Sint Gummaruskerk – bijgenaamd de Peperbus omwille van zijn karakteristieke toren – in Lier, zijn geboortestad en woonplaats. De prenten die Timmermans maakte, zijn rudimentairder en minder gedetailleerd.

 1. Voortgaande op de handtekening zou ik durven opteren voor Jozef Bossaert (°1915 – * 2006). Hij was broeder marist en schilder-graficus die volgens gegevens van Kadoc vooral naam maakte in Nederland. In 1998 verscheen het boek De Psalmen, (443 blz.) waarvan de teksten vertaald werden door de Nederlandse trappist Christofoor Wagenaar, met 150 houtsneden van de hand van Jozef Bossaert, waarin ik qua stijl gelijkenissen zie met deze prent. Zonder zekerheid te kunnen geven lijkt mij de kans zeer reëel dat uw werkje van zijn hand is en eerder in lino- dan in houtsnede is uitgvoerd.

  Beantwoorden
  • Beste Hendrik
   ik heb de handtekening vergeleken met die, die onder een houtsnede staat, gemaakt door Jozef Bossaert.
   Ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat ze gelijk zijn.
   Helaas kan ik hier geen foto plaatsen ter bevestiging.

Plaats een reactie