Uitgaven De wieg van de bibliotheekwetenschap
Karel van Hulthem
Programme de la leçon de bibliographie
De Carbolineum Pers, 2015
Formaat: 26
Aantal pagina’s: 42
Oplage: 50 exemplaren
€ 75

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Programme de la leçon de bibliographie (€ 75) bij De Carbolineum Pers. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij De Carbolineum Pers (boris.rousseeuw@telenet.be).

De wieg van de bibliotheekwetenschap

vanhulthem

De Gentse bibliofiel en wetenschapper Karel van Hulthem (1764-1832), wiens collectie van meer dan 60.000 boeken na zijn dood de basis zou vormen van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, publiceerde in 1800 het programma dat hij wou gaan doceren in zijn opleiding voor toekomstige bibliothecarissen aan de ‘Ecole Centrale du Département de l’Escaut’ te Gent. Hij stelde zelf de nieuwe bibliotheek van deze school samen uit de collecties van de door de Franse bezetter opgeheven religieuze en wetenschappelijke instellingen.

In het ambitieuze ‘Programme’ benadrukt Van Hulthem de nood van bibliothecarissen aan een encyclopedische kennis waarmee ze alle bibliotheekgebruikers kunnen helpen. Ook breekt hij een lans voor aanschouwelijk onderwijs: wie Middeleeuwse handschriften laat zien als hij over dat onderwerp lesgeeft, zal volgens hem veel meer effect boeken. De Franse bibliotheekhistorische literatuur beschouwt Van Hulthems initiatief als een belangrijke stap op weg naar een volwaardige opleiding voor het bibliotheekvak.

Van het ‘Programme’ uit 1800 zijn slechts enkele exemplaren bewaard gebleven. Deze facsimile-uitgave wordt voorafgegaan door een uitvoerige inleiding door prof. dr. Pierre Delsaerdt, met de hand gezet uit de Van Dijck 14 punt en met de handpers gedrukt op geschept Zerkall papier, ingenaaid in omslag en in beschermend foedraal.

Dit boek is de negende aflevering in mijn reeks ‘Facsimile’s van oude Vlaamse drukken’. Bij deze gelegenheid bied ik de acht eerdere delen aan voor de gunstprijs van samen 500 euro.

www.carbolineumpers.be/facsimile.html

Plaats een reactie

Meer uitgaven van De Carbolineum Pers 

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.