Vraag & aanbod

Tim Hinterding
hapipiko@protonmail.com

7 februari 2021

Aantal vermelden bij herdruk van een boek

Het is mij niet bekend waar ik deze vraag stellen kan, ik begin maar hier:
Bestaat er binnen het reglement van Uitgevers een afspraak over het ergens vastleggen van gedrukte aantallen bij een herdruk?

Ik zag laatst een boek dat de zesde druk was en vroeg mij af hoeveel er dan totaal zijn gedrukt. Ongetwijfeld zal de drukker de uitgever een factuur sturen, maar noteert de uitgever dit ook ergens en is dit verplicht?
Is dit ook in te zien in een ‘openbaar register’?

Aan de andere kant kan ik mij ook voorstellen dat auteurs en vertalers hier ook belang bij hebben, zij worden toch betaald aan de hand van verkochte exemplaren?

3 gedachten over “Aantal vermelden bij herdruk van een boek”

 1. Dank je Sander, belanghebbende auteurs kunnen inderdaad inzage krijgen, eventueel met een verklaring van een accountant.
  Ik begrijp niet dat ze die cijfers niet openbaar willen maken, al verkoopt de andere ‘collega uitgever’ niet ook hetzelfde boek , dus ‘concurrentie’ lijkt me niet relevant.
  Sterker: een uitgever of auteur die de ‘anderen’ als concurrent zie, snapt niets van het unieke, de eigen stijl en zeggingskracht.

  Ik kan mij herinneren een uitgave van ‘Ik Jan Cremer’ met vet op de kaft: reeds 400.000 verkocht!

  Beantwoorden
  • Ooit was er de Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur. Deze uitgever had wel de gewoonte om de oplages te vermelden.

   Zo waren er vele herdrukken van Multatuli[s Vorstenschool… in 1929 was de 10e druk, en dat was het 37-40ste duizendtal.

 2. Beste Tim, zeer beknopt: er bestaat geen verplichting voor uitgevers om oplages openbaar te maken. De meeste uitgevers zijn daar ook nogal huiverig voor, het is natuurlijk concurrentiegevoelige informatie.

  Dat gezegd hebbende: ze delen die informatie natuurlijk wel met auteurs, want die krijgen over het algemeen royalties. Vertalers worden in Nederland regelmatig afgescheept met een contract zonder royalties, en krijgen dus vaak ook geen informatie over de gedrukte oplage.

  Overigens krijgen auteurs (en vertalers) meestal informatie over het aantal verkochte exemplaren, niet het aantal gedrukte exemplaren. Als een titel in prijs wordt opgeheven (verramsjt wordt) vertellen uitgevers doorgaans wel hoeveel exemplaren er nog over zijn.

  Als het om bestsellers gaat is de door de CPNB jaarlijks gepubliceerde Top 100 van bestverkochte boeken een interessante bron van informatie:

  http://www.cpnb.nl/nieuws/cpnb-top-100-boekenmarktcijfers-2020

  Daaruit valt bijvoorbeeld af te leiden dat de boeken van Lucinda Riley de kurk zijn waarop de Nederlandse boekenbranche drijft…

  Beantwoorden

Plaats een reactie