Vraag & aanbod

Prijs: € 40

Ophalen in: Den Haag

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is verkocht.


Simone Bal
info@depapierhandel.com

27 februari 2022

Bijzonder drukwerk – interbellum – Satirisch weekblad De Notenkraker

Bijzonder drukwerk: Satirisch weekblad De Notenkraker

Complete jaargang 1934 – 52 nummers – Nummer 1 en 2 zijn beschadigd – Conditie verder: goede oude staat met hier en daar gebruikssporen / vouwen en verkleuringen van het papier horende bij materiaal van deze hoge leeftijd.

¶ De Notenkraker was een Nederlands politiek-satirisch weekblad tussen 1907 en 1936. Beroemde tekenaars uit de begintijd van het blad waren Leendert Jordaan en Albert Hahn sr. De laatste tekende vooral scherpe prenten gericht tegen de monarchie en Abraham Kuyper.
Aan De Notenkraker werkten verder onder meer ook Anton Kristians (pseudoniem “Toon Krias”) en vanaf 1920 de Belg George van Raemdonck mee.
Vanaf het moment dat Adolf Hitler rijkskanselier van Duitsland werd, in 1933, verschenen er talloze omslagen, tekeningen en beeldverhalen waarin de politiek van Duitsland op de hak genomen werd. Tekenaars in deze tijd waren onder anderen George van Raemdonck, Tjerk Bottema, Jan Rot, Albert Hahn jr., Paul van Reen en Albert Funke Küpper. Funke Küpper werd vanaf eind jaren twintig de drijvende kracht achter De Notenkraker.
Na zijn vroege dood in 1934 bleef het blad niet lang meer bestaan; op 11 juli 1936 verscheen het laatste nummer

Voor meer foto’s of meer informatie, stuur een bericht naar info@depapierhandel.com

1 gedachte over “Bijzonder drukwerk – interbellum – Satirisch weekblad De Notenkraker”

Plaats een reactie