Vraag & aanbod
Prijs: € 250
Ophalen in: Leeuwarden
(Moet worden opgehaald)
Dit item is verkocht.
Anne van Dalen
avdalen@xs4all.nl
0629418477
9 april 2023
Charbonnel verzamelkast – exclusieve editie
In deze prachtige houten kast – een exclusieve gelimiteerde uitgave van Charbonnel – huisde ooit de complete collectie ets-inkt van Charbonnel. De oorspronkelijke inkt is grotendeels opgebruikt, maar de overgebleven inhoud én de kist zelf is voor elke etser nog van bijzondere waarde. Aan te vullen met eigen tubes inkt.
Afmetingen van de kast: 53 × 48 × 22 cm (l × b × h). Links en rechts uitschuifbare delen, uitneembare vakindeling. Voorzien van een koperen plaatje ‘Charbonnel 2000-009’.
Inhoud: diverse roulettes, etsnaalden, burijn, tarlatan, rubber spatel, inktmes, etsolie (huile clair douce).
De resterende tubes inkt krijg je er gratis bij (houd rekening met kwaliteitsverlies).
Meer foto’s op aanvraag.
Dit artikel is inmiddels verkocht.
Het verhaal dat ik ken, is dat de oude heer Charbonnel altijd zelf de olie voor de drukinkten kookte in de tuin van zijn woonhuis net buiten Parijs. In de garage wreef hij de inkt. M. Charbonnel overleed in 1980, waarna een neef het inktmaken overnam en die overleed in 1982. Er was toen geen opvolger meer en de familie besloot om het bedrijf over te doen aan L&B. L&B verplaatste de inktproductie naar hun fabriekshal in Le Mans, waar dezelfde inktwals werd bediend door een oud-werknemer van Charbonnel. Het grote verschil tussen oude en later Charbonnel inkten is dat voor de moderne inkten een olievernis wordt gebruikt die fabrieksmatig is vervaardigd, dwz langduring verhitten bij wat lagere temperaturen, zonder zuurstof toe te voegen. De pigmenten van de zwarte inkten zijn hetzelfde. Bijna alle kleurpigmenten zijn in de loop van de afgelopen 30 jaar vervangen door synthetisch organische kleurstoffen (zelfde naam, ander pigment, andere tint kleur). Je krijgt dan een wat rubberachtig mengsel dat trager droogt en dus niet meer die kwaliteit heeft van de ‘oude’ Charbonnel inkten. Daarom maak ik mijn eigen inkten. L&B en bijna alle andere grotere producenten van kunstenaarsmaterialen wereldwijd – in Nederland dacht ik Scheveningen-Oud Holland, maar dat weet ik niet zeker – zijn inderdaad overgenomen door een Zweed die belangstelling heeft in de kunst. Bij mijn weten heeft hij geen invloed op de producten.
Mijn grootste bezwaar tegen de ‘vernieuwde editie etsinkten’ is wel de grove maling van de pigmenten.
De pigmenten zijn zo grof, dat je krassen krijgt op je etsplaat. En was je twee uur bezig de plaat te herstellen
Natuurlijk is tijdens het afslaan goed te merken, dat er een soort synthetische troep is toegevoegd, waardoor je eindeloos bezig blijft.
Dat het langer droogt dan de traditionele etsinkten van Charbonnel, vind ik geen bezwaar.
Blue Oriënt van Charbonnel deed er ruim drie weken over om goed te drogen.
In het atelier van Tanguy, heb ik gezien dat ze een mespuntje loodsiccatief toevoegden, waardoor de inkt de volgende dag droog was.
Maar dat was niet voor niets verboden, wegens ongezond.
Ach, dat was ooit, op de quai Montebello, in de winkel van Charbonnel.
Met een trieste afloop: na lang wikken en wegen werd de zaak over gedaan aan LeFranc et Bourgois.
Nog geen twee weken na de overdracht overleed de zoon, en weer twee weken later overleed Vader LeFranc.
Toen werd LeFranc et Bourgois overgenomen door een Zweedse kleurpigmentfabriek die het hele programma om zeep hielp, en er een drastisch einde kwam aan de kwaliteitsinkten van Charbonnel en LeFranc et Bourgois.
Nog immer heb ik zo’n 80 tubes etsinkt van Charbonnel, enkele Oiffer, die nog in puike conditie zijn. Ook afdrukken op papier, sommige kleuretsen meer dan 40 jaar geleden afgedrukt, hebben niets aan kleur verloren.