Vraag & aanbod

A.Arma vof
Contactpersoon: Ad Arma
adarma.art@gmail.com
0651609181

29 september 2023

Electro-motor 220v voor Forrer etspers

Druk al sinds ong. 1980 mijn etsen op een fikse Forrer etspers. Tot 2m. Verlengd bed , 85cm Breed. Hij krijgt het al die jaren flink te verduren met extra opleg of plamuur op de platen etc., maar doet het als een tierelier, oplage na oplage, unicum na unicum, geweldige pers! Puur op spierkracht en één spaak.

Edoch, loop nu naar de 70 toe en de rug, benen, knietjes, armen.. Het begint te kraken. De pers heeft gewonnen…
Toch, ik wil doorr! Ook de grote platen.

Hou van grafiek en deze lieve, stoere pers…

Hulp gevraagd…
Wie weet iemand die er een motor op kan zetten, die sterk genoeg is om de pittigste afdrukken probleemloos te laten verlopen?

Ik hoor graag van u.

12 gedachten over “Electro-motor 220v voor Forrer etspers”

 1. ik heb even gekeken, maar dat kan niet enkel een 1 fasemotor zijn, daar moet iets aan aangepast bijvoorbeeld met een mechanische schakeling: tandwielbak zoals in een auto: voor- en achteruit. Of via een elektronische faseverschuiving. Wat in principe dezelfde functie is die de links-rechts op een frequentie regelaar is.

  dan zijn er nog truukjes om met een condensator de fase om te keren, maar dat geeft vaak verliezen.

  ik zou graag het bedradingsschema van die pers die je hier linkt zien. Als je die hebt: doe maar een linkje.

  Beantwoorden
  • Dag Gerard, dank voor je reactie en onderzoek.
   Ben helemaal niet thuis in electra, begrijp dus helaas niet wat je bedacht en beschrijft.
   Wat ik zoek is iemand die dit voor mij kan maken, liefst vanuit ervaring.
   De pers staat in het grafiekhok, achterste deel van een voormalige varkensschuur,
   op 0ns erf, ( voormalige boerderij) geen krachtstroom en ook niet in de buurt van de meterkast. Heb weliswaar een relatief jonge meterkast, maar bij te veel stroom voor bijv. wat langere tijd lassen, klapt hij er toch uit.
   Maar allicht dat iemand dit meeleest en iets weet.
   Merci, alle goeds en bedankt, Ad

  • Daar heb je een goed punt, Ferd.
   Met die ene spaak en een vloeiende beweging op routine, overnemen op de hand,
   gaat het al jaren vlotjes. Die spaken vond ik maar hakerig en stokkerig, gingen er soms ook uit en bed deed er zo ook in mijn beleving wel erg lang over om er door te lopen. Heb er nooit meer naar getaald.. Maar inderdaad, misschien eerst die spaken maar eens gaan laten maken.. Dank je.

  • ik heb even gekeken, maar dat kan niet enkel een 1 fasemotor zijn, daar moet iets aan aangepast zijn, bijvoorbeeld met een mechanische schakeling: tandwielbak zoals in een auto: voor- en achteruit. Of via een elektronische faseverschuiving. Wat in principe dezelfde functie is die de links-rechts op een frequentie regelaar is.

   dan zijn er nog truukjes om met een condensator de fase om te keren, maar dat geeft vaak verliezen.

   ik zou graag het bedradingsschema van die pers die je hier linkt zien. Als je die hebt: doe maar een linkje.

  • Hugo, dat witte kastje links aan de pers, met die rode knop, is dat om de pers links/rechts aan te zetten?

  • Dag Hugo,
   dank voor de reactie.
   Jij bent natuurlijk de Man in grafiekland.
   Kwam jullie persen tot in het museum van Hong Kong tegen !
   (In verleden, reizend of exposerend, soms ook workshops gegeven over mijn benadering en zelf ontwikkelde vrije techniek )
   Het is puur vanwege de portemonnee, dat die prachtige 100cm brede en 200cm lange electrisch aangedreven pers-op-maat van Polymetaal er nooit is gekomen.
   Ik leef uitsluitend van de kunst, dat lukt aardig, maar houdt niet over..
   Echt het zware werk, waar ik soms stevig voor aan de pers moest trekken, heb ik overigens nooit op zo’n pers uitgeprobeerd. (De Forrer, toch een beest van een pers, moest uiteindelijk in de afgelopen +40 jaar, 2x naar de scheepswerf om de as van de bovenwals opnieuw te lassen en centreren 😉
   We weten nu iigv dat de motor op 220 er is ! Bedankt !!

 2. hallo Ad,

  ik heb je net even gebeld, maar kreeg voicemail. Dan maar even zo:

  ik kan je denk ik niet 123 helpen, maar wel een vraag cq. tip: 220v is de enige optie?

  je wil namelijk dat de pers beide kanten op kan, met een 220v (wat. een 1 fase is) motor is dat lastig: je wil namelijk de fase kunnen omdraaien zodat die 2 kanten op kan. Dat kan in principe enkel met een 3 fase krachtstroom motor.
  Er is een oplossing: je kunt een drie fase motor aansluiten op een frequentieregelaar die via die regelaar weer op een standaard 220v netspanning kan worden aangesloten. Met zo’n frequentieregelaar kan je namelijk de motor wel links- en rechtsom laten draaien.

  dan nog een puntje voor de aandrijving: met een frequentieregelaar kun je ook het toerental regelen. Iets dat belangrijk is aangezien je niet de pers op vol vermogen (1450 toeren per minuut, standaard motorsnelheid) wil aandrijven.
  hoe dan ook is het aan te raden om (voor de veiligheid) tussen motor en frequentieregelaar een vertragingskast te plaatsen. dan kun je nooit per ongeluk de pers in de soep draaien, en je kunt met een veel kleinere motor toe aangezien je bij overbrengingsvertraging de aandrijfkracht verhoogt ten koste van de snelheid.

  kortom, de beste opzet in geval je enkel 220v ter beschikking hebt is:

  380v/3 fase motor > frequentieregelaar > vertragingskast > pers

  als je vragen hebt bel je maar, liefst s avonds (ik sta op je mobiel)

  Beantwoorden
  • Ha, dank je wel, Gerard.
   Sorry voor de secondaire reacties,
   Ik werk vrijwel uitsluitend ‘s Nachts en wel op tijdstippen waarop zelfs die Van Dorst al op haar bedje ligt. ( Van rond 03.00 tot 08.00 u., ligt wel het beste werkveld. Er is daar iets mee, alsof de energie van de nieuwe dag dan al begint te stromen en er verder helemaal geen verstoring is, maar enfin ben daar dus gaandeweg terechtgekomen en bevalt, want praktisch elke nacht levert productie, late middag en avond zijn voor boodschappen, concertjes, computer, avondlijke mail etc. en mijn lief uiteraard) Ga je boodschap straks, nu, luisteren Gerard.
   Nogmaals dank.
   – De spaken ga ik doen.
   – Hugo, als je iemand weet die een motor op een Forrer weet te zetten ( aangedreven
   rechtstreeks op de as..) Heel graag!
   ps.. Als de Forrer kan worden ingeruild op een 2de handse Polymetaal pers van minimaal 90cm. breed, verlengd bed met paar duizend bijleggen, ben ik je man.
   ps2.. Dit dikke Trespa bed van Forrer, wát een uitvinding was dat (!), is overigens geweldig gebleken! Enfin, jongens, Hartstikke bedankt, wordt zeer gewaardeerd .
   Allen: Werk ze !
   Ad

Plaats een reactie