Vraag & aanbod

Prijs: 10 euro per stuk

Ophalen in: Utrecht

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is verkocht.


Johan de Zoete
johandz@planet.nl

25 november 2023

Etsinkt

Ik heb nog een aantal blikken à 500 gram Charbonnel Noir Taille douce nr. 55985.

10 euro per stuk + eventuele verzendkosten. Perfect voor tonale technieken zoals aquatint.

11 gedachten over “Etsinkt”

 1. Beste Ad, het is niet mijn bedoeling om mythes te creëren, dat zijn jouw woorden. Ik haal een gesprek aan wat ik rond 1996 had met Tanguy, die in rue du Tage een etsdrukkerij had en waar ik toen mijn etsplaten liet verstalen. Hij vertelde dat Charbonnel was overgegaan naar L&B en dat één week na de de overname de zoon van L&B overleed en drie weken later de vader.
  Ik heb hier nog wat etsinkt uit die tijd, en dank de hemel, dat ik die nog heb.
  Je hebt helemaal gelijk over de gekleurde etsinkten, vooral de aardekleuren . Het etiket Charbonnel, dat de Zweedse pigmentfabriek er op plakte, deugt, maar de inhoud is niet te gebruiken . Het lijkt of ze er ook wat erg grove pigmenten doorheen mengden, want het gaf nogal wat krassen op de etsplaat. Zodat ik daar heel snel klaar mee was.

  Beantwoorden
  • Dag Tim, Het is duidelijk dat de geschiedenis van Charbonnel nog geschreven moet worden om alle verhalen die er over rondgaan te ontrafelen. We kunnen in ieder geval zeggen dat ná 1980 de originele firma Charbonnel (fondé en 1862) ophield te bestaan door versterven en in 1989 definitief door L&B werd overgenomen. Ik heb hier een vouwblad van Charbonnel (lees L&B) van de FIAC 1989 waarin men schrijft: “Reprise voice quelques mois par le group LEFRANC & BOURGEOIS”. In hun ‘Technische handleiding voor Charbonnel inkten’ uit 1999/2000 zeggen ze ook (p. 6): “In 1989 werd Charbonnel overgenomen door Lefranc & Bourgeois”, met afbeelding van de oude werkplaats van Charbonnel. En vervolgens: “De productie van Charbonnel inkten werd overgebracht van Paris naar Le Mans”. ColArt, zelf opgericht in 1991 (https://www.colart.com/en/our-story/history/), heeft L&B in de loop van de jaren 1990 opgenomen.

  • De blikken waren allemaal in een mum van tijd verkocht. Enkelen hebben direct via de mail gereageerd. Ik bleek nog 9 blikken te hebben. Iedereen wil er twee. Ik ga ze deze week afhandelen in volgorde van reactietijd. Hoor je niets, dan was je te laat.

 2. hoi Johan,
  ik wil graag 2 blikken van je overnemen en het opgestuurd krijgen. laat maar weten wat ik waarop moet storten.
  vriendelijke groet,
  hermine groenendaal
  distelkade 18
  1031xp Amsterdam

  Beantwoorden
 3. ik zou graag 2 blikken willen kopen. Ik woon in Rijkevoort en zou het fijn vinden als ze worden opgestuurd.
  mijn adres:
  A. Hoogenbosch
  Hoogeindsestraat 16
  5447PD Rijkevoort
  kun je mij een betaalverzoek sturen?
  vriendelijke groet,
  Anna

  Beantwoorden
 4. Hallo Johan,

  Zijn alle etsinkten zwart van kleur? Zo ja, dan zou ik graag twee blikken wel willen kopen. Ik woon in Eindhoven en wil graag dat ze opgestuurd worden.
  Mijn gegevens zijn: Marianne Willemse,
  Geldropseweg 88A, 5611SK Eindhoven.
  Wil je mij een betaalverzoek sturen?

  Alvast dank je wel voor je reactie en vriendelijke groeten,

  Marianne

  Beantwoorden
 5. Dit is nog van ongeevenaarde kwaliteit, dit is nog van vóór Charbonnel werd overgenomen door Lefranc & Bourgois, dat na korte tijd weer werd overgenomen door de Zweedse pigmentfabriek die het hele kwaliteitsprogramma van de oorspronkelijke Charbonnel meteen om zeep hielp. De door de Zweden geproduceerde etsinkt was hierna niet meer te gebruiken. Heel triest.

  Beantwoorden
  • Aub Geen mythes creëren Tim. Midden en rechts op de foto staan blikken met moderne etiketten en de etiketten op de blikken links op de foto werden tot laat in de jaren 1990 nog gebruikt. Wat de inkten zelf betreft, in 1980 overleed de oude heer Charbonnel. Die brandde nog zelf de olievernis voor de drukinkten in zijn tuin in een buitenwijk van Parijs en in zijn garage produceerde hij de inkten op een driewals met een personeellid. Een neef nam het na zijn overlijden over, maar die overleed zelf in 1982. Toen hield de familie ermee op en deed de zaak over aan Lefranc & Bourgois. Die verplaatste de driewals met het personeellid naar hun fabriek in Le Mans, waar beide nog heb gezien/ontmoet. L&B kocht de olievernis van een commerciële firma, hield voor de rest wel dezelfde receptuur aan, maar vanwege de andere olievernis kwam er toch een andere inkt uit de driewals. Met de niet-zwarte inkten is het anders gesteld. In de oude inkten werden o.a. chroompigmenten gebruikt. Mooie kleuren, maar ze zijn giftig. Dat stond ook op de tubes en potten: “Dangereux”. Daarna zijn er nog wat slagen geweest in het gebruik van gekleurde pigmenten, zoals van chroompigmenten naar cadmiumpigmenten. Tegenwoordig zijn bijna alle kleurinkten gemaakt met zogenaamde synthetisch-organische pigmenten. Dat zijn dus kool-waterstof-verbindingen gemaakt van aardolie. Heel veilig, want niet giftig, alleen krijg ik niet meer de kleuren gemengd zoals ik dat vroeger wel kon.

Plaats een reactie