Vraag & aanbod

Prijs: s.v.p. bieden naar waarde

Ophalen in: Stad Groningen

(Moet worden opgehaald)

Dit item is verkocht.


Arend Mulder
a.mulder@waterrijckbv.nl
0620080880

8 april 2022

Etspers

In verband met een verhuizing bied ik namens een oud-student van Minerva een in goede staat verkerende etspers aan. Zie de foto’s voor een indruk van de pers. Ben je geïnteresseerd? Neem dan s.v.p. contact met mij op.

7 gedachten over “Etspers”

 1. Natuurlijk beschikken mangelpersen niet over de verfijnde drukkracht van etspersen. Maar toch, met wat kleine technische aanpassingen aan een mangelpers, proefondervindelijk bevochten van het drukpapier en het korter of langer maken van de drukverf, en in plaats van vilt enkele dunne lappen schuimrubber van stevige kwaliteit voor een gelijkmatiger drukverdeling met daaronder voldoende maculatuur om het vocht uit het drukvel op te nemen, kan je er heel verrassende grafiek mee maken in zowel hoogdruk als diepdruk. Natuurlijk is er allereerst veel gelegen aan de creativiteit van de drukker, omdat drukken op een mangel je dwingt buiten de gebaande paden van traditionele technieken te begeven. In Z-frankrijk gaf ik jaren Grafiek op een cursuscentrum, dat beschikte over een ‘etspers’, aangekocht door de niet met grafische kennis behepte eigenaar van het cursuscentrum. Toen ik daar begon, aanvankelijk noodgedwongen op de mangel want meer was er niet, ontdekte ik steeds meer mogelijkheden en hebben mijn cursisten daar uiteindelijk vele jaren de meest fantastische prenten op weten te drukken. De mangel nodigde vooral uit tot experiment met ongebruikelijke beelddragers zoals oude, half vergane planken tot en met monumentale paneeldeuren. Alhoewel die, van onbedwingbaar puur massief eiken, uiteindelijk met kraken, horten en stoten tijdens het drukproces helaas dan toch het einde van de mangelpers inluidden.

  Beantwoorden
 2. Beste Ad, wat mij dan bevreemd aan jouw idee dat de pers van deze mangel is aangepast met metalen rollen, is waarom dan niet de hoogte en lengte van de plaat is aangepast, zodat de plaat tussen de twee walsen doorloopt.
  Het vervangen van houten rollen is best een ingrijpend karwei, en het verhogen en aanpassen van de drukplaat minder werk. Dus waarom het één doen, maar het andere niet?
  In deze staat van de mangel kun je er wel iets mee drukken, maar dat moet je dan handmatig tussen de rollen door voeren en aan de andere kant weer aanpakken.
  De aanpassing van de rollen zou misschien gedaan zijn om iets anders dan nat wasgoed te mangelen.

  Beantwoorden
 3. Beste Tim en Thomas,

  Dank voor jullie reacties. Ik heb bij familie van de (hoog bejaarde) eigenaresse aanvullende informatie gevraagd en die bevestigen jullie opmerking. Ik heb degene die gereageerd heeft op mijn ‘advertentie’ bericht dat het een mangel betreft en geen etspers.

  Hartelijke groet,
  Arend

  Beantwoorden
  • Ja, het is een mangel en ik heb vergelijkbare exemplaren gezien. Bijzonder aan uw exemplaar is dat de rollen van metaal zijn, in plaats van hout zoals normaal bij mangels. Metalen rollen in mangels gaan roesten door het natte textiel dat er doorheen wordt gedraaid en roest geeft vlekken in het textiel. Daarom lijkt het me dat deze mangel met metalen rollen is aangepast om ermee te kunnen drukken.

 4. Dit is geen etspers, maar een mangel, waar waarschijnlijk ook wel een kleine ets of een linosnede mee gedrukt kan worden… Er staan verschillende mangels op Marktplaats. De prijzen beginnen bij 80€.

  Beantwoorden
  • Sorry Thomas, ik had jouw reactie pas zien staan nadat ik de mijne had geplaatst. Bij het lezen van mijn eerdere bericht stond er nog geen reactie bij.
   Maar het blijft wel vreemd dat er hier regelmatig mangels worden aangeboden.
   Dat kan betekenen dat de steller van het bericht geen kennis heeft van etspersen en is wijsgemaakt dat een mangel ook geschikt is om etsen af te drukken.
   Het kan ook betekenen dat de steller er wèl verstand van heeft, maar ervan uitgaat dat een mogelijke belangstellende er geen kennis van heeft.

   Ik bied mij hierbij aan om berichten over etspersen ‘mangelvrij’ te houden. Als ik foto’s vóór publicatie krijg toegezonden zal ik zsm reageren. Dat voorkomt onnodige berichten hier.

Plaats een reactie