Vraag & aanbod

Frank
frankterlingen@gmail.com

23 februari 2020

Font Heidelberg (1965)

Ik ben op zoek naar het font dat gebruikt wordt op de deur van een Heidelberg Cilinder Automaat met bouwjaar 1965

3 gedachten over “Font Heidelberg (1965)”

 1. Frank,
  Deze pers is in 1965 gebouwd, en dit soort belettering stond waarschijnlijk al jaren eerder op deze persen. Een zoektocht naar een digitale versie van deze letter zal dus waarschijnlijk niets opleveren, aangezien de digitale fonts pas laat in de jaren 80 ontwikkeld werden.
  Tot die tijd moesten we het doen met afdrukken van loden letters of zelf handgetekende letters. Letterartiesten hadden altijd wel een letterproef als voorbeeld bij de hand. En de oude loden letters zijn in de eerste tijd wel gebruikt als voorbeeld voor meer of minder geslaagde digitale kopieƫn, maar in 1965 bestonden die echt nog niet.
  Het lijkt mij meer aannemelijk dat een technicus bij Heidelberg een letter heeft gebruikt zoals werd gebruikt in graveermachine’s voor het vervaardigen van naambordjes, of zelf maar iets heeft gefabriceerd. Vandaar ook de ronde hoeken overeenkomend met de diameter van de frees.
  Dit machineonderdeel is van gietijzer, dat maakt het eveneens waarschijnlijk dat de letters waren aangebracht in de gietvorm. De technieken waren toen toch wel anders dan nu mogelijk zou zijn. Ik vrees dus dat de speurtocht naar een font (de zoekmachine’s kennen alleen digitale fonts) misschien iets gelijkends maar nooit het juiste font zullen opleveren!

  Groet,
  Henk de Bruin

  Beantwoorden

Plaats een reactie