Vraag & aanbod

A. Verstegen
cmm.verstegen@home.nl
0680149397

6 juli 2022

Gegreinde aluminiumplaatjes

Om toch lithografie te kunnen beoefenen op een etspers, kan dat met gegreind aluminium. Dit wil ik graag uitproberen. Wie heeft nog gegreinde aluminiumplaatjes staan die ik mag overnemen?

6 gedachten over “Gegreinde aluminiumplaatjes”

 1. Ik ben zelf bezig met de watervrije lithografie van Nick Semenoff. Heel veelzijdig en op een etspers af te drukken. Hiervoor gebruik ik de achterkant van offsetplaten (is aluminium)
  Ik heb ook litho’s gemaakt op zink of aluminium.
  Ik gebruik daarvoor een aluminium plaat van 2 á 3 mm. Voor het gebruik schuren of greinen en counteretsen. Verder betekenen met lithomaterialen. Etsen met fosforzuur( zit ook in cola) en met tanine ( is te koop in een brouwers winkel)
  Verder moet je de zuurgraad in de gaten houden. Dat kan met een ph papier strookje.
  Ik vind dit prettiger als een voorgegreinde plaat en de plaat is meerdere keren te gebruiken
  Voor zink moet men andere zuren gebruiken.
  Eventuele documentatie kan ik toesturen. zie ook eens de website: http://www.cspoguegraphics.com/
  Succes, Ingrid Menge

  Beantwoorden
  • wat fijn al deze informatie , ik kan gaan experimenteren
   hartelijk dank hiervoor , en inderdaad documentatie hierover is van harte welkom .

   Antoinette van der Velden

 2. Er is een techniek siligrafie, ook wel watervrije litho genoemd waarbij je o.a. aluminium offsetplaten kunt gebruiken. De Canadese Nik Semenoff heeft dit bedacht en over gepubliceerd. In Nederland is Ingrid Menge inmiddels expert hiermee. Zie http://www.ingridmenge.nl. Zij kan je wellicht nog meer informatie geven.
  Zie ook het Grafiekmagazine RAAM 22#1

  Beantwoorden
  • In de jaren 80 werkte in Nijmegen een van oorsprong Spaanse kunstenaresse, die ook met offsetplaten litho’s drukte, dat was op de drukkerij van Michael Timmers.
   Of dit watervrij was weet ik niet.
   Maar offsetplaten werden toen gegreind met knikkers.

 3. Kan ook met ‘gewoon’ geschuurd aluminium. Ik ben er nog niet heel lang mee bezig – proces en workflow zijn nog wat ongepolijst – maar een geschuurd plaatje gaf een verrassend goed resultaat, met hele fijne details en textuur, afhankelijk van het gekozen teken medium (waaronder ballpoint en Polychromos-potloden). Schoonmaken/schuren voor de volgende voorstelling gaat heel snel (kan in 5 min) met een schuur- en chloor combi-schoonmaakmiddel dat je bij o.a. Jumbo kunt kopen.
  Het proces volgt vrijwel precies dat van het zgn. Kitchen-litho van Emilie Azier.

  Beantwoorden
 4. Ik heb geen plaatjes voor je, maar heb ze gemaakt door zelf aluminium te greinen/schuren. Nat, met carborundum en een pakketje glazen plaatjes op elkaar geplakt, een glazen loper of een metalen schijf. Gaat heel goed. Schuren kan ook met schuurpapier (nat en droog, machinaal en met de hand), al is dat misschien iets te grof en onvoorspelbaar. Ik zou het zeker eens proberen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie