Vraag & aanbod Gezocht: een (gepensioneerde) zetter of drukker in de regio Nijmegen

Vraag & aanbod

Jacoline Zilverschoon
j.zilverschoon@vantlindenhoutmuseum.nl
0624147652

14 maart 2018

Gezocht: een (gepensioneerde) zetter of drukker in de regio Nijmegen

Na een inspirerend bezoek aan Museum Meermanno te Den Haag willen we een kleine drukkerij inrichten bij ons in het museum. Het Van ’t Lindenhoutmuseum (www.vantlindenhoutmuseum.nl) laat de geschiedenis zien van Weesinrichting Neerbosch. Een belangrijk onderdeel van die geschiedenis was de drukkerij van Neerbosch, die in 1870 werd opgericht. In de drukkerij werden niet alleen heel veel boeken geproduceerd, ook konden de weeskinderen onder leiding van een leermeester hier het ambacht van drukker, letterzetter en/of boekbinder leren.

We zijn op zoek naar iemand die verstand heeft van het drukproces en het leuk vindt om ons te helpen en ondersteunen bij het opzetten van een kleine drukkerij. Om dit mogelijk te maken, zijn wij bovendien op zoek naar een kleine proefpers of degelpers en materiaal (zowel kapitaal als kleine letters, inkt en een zethaak), zodat de kinderen bijvoorbeeld hun eigen naam kunnen drukken.

Bij interesse en voor vragen en/of meer informatie, kunt u mailen naar onderstaand adres.

Reacties

avatar
John Cornelisse, Enkidu Pers & Lettergieterij
John Cornelisse, Enkidu Pers & Lettergieterij

Geachte Jacoline,

Is het niet veel handiger om een samenwerkingsverband aan te gaan met een margedrukker bij u in de buurt ?

Daar zijn er wel een aantal…

Gepensioneerde drukkers/zetters zijn er nu nog wel maar die zijn allen al ergens in de 70, 80 of daarboven. Die paar die er nog zijn… dit soort lieden sterft nog snel uit ook.

Cultuur bewaren houdt niet op bij het verzamelen van boeken, schilderijen, kunstvoorwerpen en wat machines. Ook de ervaring en kunde om dat alles te kunnen bedienen, dat is integraal deel van onze culturele erfenis.

Het is voor musea ook zaak eens te gaan denken aan behoud van ervaring. Vakmanschap kan je niet enkel uit boeken leren, Handleidingen zijn meestal niet volledig, dingen ontbreken aangezien de maker van de handleiding ze zo vanzelfsprekend acht…

Machines die stil staan zijn erg saai, mensen kijken er even naar, en lopen door. Enkel als er daadwerkelijk wat wordt geproduceerd, dan blijft men staan en is er belangstelling.

Het is veel beter te zorgen dat een aantal jongere werknemers in uw museum uiteindelijk heel goed in staat zijn om te zetten, te drukken en het verder af te werken.

vriendelijke groet en veel succes met het drukken in uw museum

John Cornelisse

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.