Vraag & aanbod

MAEN
Contactpersoon: M. Dijkman
madeleendijkman@gmail.com
0613100536

3 april 2020

Gezocht: infrarood papierdroger

Voor het redden van foto’s na de brand bij museumboerderij Grutje, familie van me, aan het Groot Loo ben ik op zoek naar een infrarood papierdroger die fotografen vroeger in de doka gebruikt hebben.
Omdat de foto’s naast brand- ook waterschade hebben moet alles snel worden gespoeld voor het indroogt. Er is dus haast bij.

4 gedachten over “Gezocht: infrarood papierdroger”

 1. Er is dus haast bij… zo eindigde deze oproep. Ik plaatste zowel hier als ook per E-mail de tekst hierboven. Maar tot op heden GEEN ENKELE REAKTIE. Op zijn zachtst gezegd hoogst onbehoorlijk. Ik ruim dus ook mijn droogapparaat weer op voor eigen gebruik!

  Beantwoorden
 2. Ik heb jaaaaren een DOKA gehad, maar van een infraroddroger voor foto’s heb ik nog nooit gehoord. Als de foto’s uitontwikkeld en gefixeerd waren werden ze gedurende lange tijd ruim gespoeld om alle chemie te verwijderen. Dan werd het natte fotopapier met de afbeelding naar onderen op een hoogglanzende verchroomde plaat gelegd, met een katoenen doek en een roller al het aanwezige water ververwijderd. De plaat werd dan op de droogtrommel gelegd. Met de nu zichtbare fotoachterkanten bovenop. De plaat werd op het droogapparaat geklemd door een katoenen doek en gedurende 10 a 15 minuten gedroogd. Droging geschiedde door de in het apparaat aanwezige spiralen (vergelijkbaar met een ouderwetse electrische straalkachel) en als het doek dan opgeklapt werd “sprongen” de foto’s ervanaf. Hoogglans! Bij mat fotopapier werd de achterkant van de fotoafbeelding op de plaat gelegd enz. Dus mocht u op zoek zijn naar zo een apparaat: ik heb nog een dubbelzijdige droger. Kan hier helaas geen foto bij zetten.

  Beantwoorden
 3. Wat ook kan helpen is gewoon in de vriezer doen.
  Donker en alles wordt dan gefixeerd.
  Ik weet dat dit ooit eens gebeurd is bij etsen die bij een brand nat waren geworden van bluswerkzaamheden.
  Liggen ze in de vriezer, dan heb je tijd om rustig over een oplossing na te denken.
  Ik hoop dat dit lukt!

  Beantwoorden

Plaats een reactie