Vraag & aanbod

READSEARCH
Contactpersoon: Kevin Bormans
kevin.bormans@pxl.be

25 februari 2020

Gezocht: Intertype-toebehoren (materiaal, boeken, info, …)

Sinds 2014 zijn we met READSEARCH (PXL-MAD School of Arts / UHasselt) de trotse eigenaar van een Intertype regelgietmachine. Dankzij de hulp van in het bijzonder specialist/vrijwilliger Sus Pulmans en daarnaast Leon Theunis — beiden waarmee we via dit platform in contact kwamen — konden we deze Intertype, die in zijn gevonden staat in drie gedeeld was en waarbij allerlei onderdelen ontbraken en/of aan vervanging toe waren, volledig restaureren. Vandaag is deze Intertype, Rudi gedoopt, terug volledig operationeel! Hij doet dienst als regelgietmachine voor allerhande eigen grafische experimenten, en als didactisch waardevol historisch materiaal voor de studenten Grafische Vormgeving aan de PXL-MAD School of Arts te Hasselt (BE).

Vele handen hebben reeds bijgedragen aan dit project. Volledig vrijblijvend investeerden we met enkele collega’s, tesamen met onze specialist, veel tijd en moeite in het zoeken (en vinden!) van theoretische naslagwerken, onderdelen voor het onderhoud van de Intertype, en magazijnen en matrijzen ter uitbreiding van het typografische repertoire van onze Rudi. Helaas zijn we, door het vertrek van een collega, verschillende materialen alsook boeken over de Intertype kwijtgeraakt. Een deel hiervan was persoonlijk bezit, maar er is ook materiaal verdwenen dat we als team hebben verzameld/gekregen en wat dus niet had meegenomen mogen worden. Als onderwijsinstelling is dit materiaal en de specifiek opgebouwde Intertype-bibliotheek met allerhande naslagwerken van heel erg grote waarde. Meer dan, en in tegenstelling tot het herbergen van materiaal in museale context, is het delen van kennis en deze kennis toegankelijk maken een belangrijk facet binnen onze visie. Uiteraard geldt voor eenieder die bereid is materiaal te delen toegang tot onze collectie/bibliotheek.

Via Drukwerk in de Marge willen we wederom een warme oproep doen aan iedereen die nog ergens Intertype-gerelateerd materiaal ter beschikking heeft. Dit kan gaan van boeken tot onderhoudsmateriaal (specifieke borstels, riemen, noem maar op…). Voel jij je geroepen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Dankzij deze hulp kan onze Rudi terug de plaats krijgen die hij verdient, als operationele regelgieter en als een belangrijk grafisch historisch artefact.

Voor concrete vragen of voorstellen mag je contact opnemen met
Kevin Bormans – kevin.bormans@pxl.be
Ann Bessemans – ann.bessemans@pxl.be

Alvast bedankt!

3 gedachten over “Gezocht: Intertype-toebehoren (materiaal, boeken, info, …)”

  1. Beste
    Ik heb nog liggen: een A5 ordner:
    Cursus voor Leerling Machinezetters aan de Lino- en Intertype. Centrale opleidingscommissie voor het boekdrukkers- en rasterdiepdrukbedrijf.
    Misschien heb je hier iets aan?

    Beantwoorden

Plaats een reactie