Vraag & aanbod

In deze vraag is inmiddels voorzien.


Rembrandt-etchings
Contactpersoon: Wouter
wouter@webstroom.net
0647546671

21 maart 2023

Gezocht: uv belichter

Voor het belichten van etsplaten t.b.v. de heliogravure ben ik op zoek naar uv belichtingskast.
Minimum belichtingsoppervlak: 24 × 30 cm.
Mogelijkheid tot vacumeren is gezien het redelijke oppervlak een groot pro.

4 gedachten over “Gezocht: uv belichter”

 1. Beste Tim,

  Inderdaad, The millenium edition. Ooit opgekocht door van Eyck in de USA, nadat het Rijks, begrijp ik, ze geweigerd had. Geen familie van de tijdgenoot van Rembrandt overigens. Platen keer op keer opgewerkt totdat ze niet meer op een ets van Rembrandt leken. Rembrandthuis heeft inderdaad een aantal platen die via heliogravure tot stand zijn gekomen. Bart Reindersma heeft zich lang geleden al in de heliogravure verdiept. Hij heeft mij een aantal keren geadviseerd. Zover ik weet zijn een aantal van deze platen nagesneden om de lijnvoering ( burijn – naald ) zo goed mogelijk te benaderen. Naar mijn informatie is het iemand geweest die bij Joh. Enschede hier verantwoordelijk voor was. Of dat altijd tot het gewenste resultaat leidde weet ik niet

  Wat betreft het reconstrueren van de platen: hier wordt gebruik gemaakt van A.I. waarbij fouten in een aantal prints worden weggefilterd en vervolgens een berekening wordt gedaan hoe de originele plaat geweest zou moeten zijn. Dit onderzoek is gedaan in het Rijks onder auspiciën van uw naamgenoot Erik Hinterding. Fondation Custodia heeft ook geholpen met materiaal om een vergelijk te kunnen maken. Op mijn website staat hier wat over geschreven. https://rembrandt-etchings.nl/reconstruktie-van-bartsch-286/ en op de site van het RIjks: https://www.rijksmuseum.nl/nl/onderzoek/ons-onderzoek/conservation-science/science/zwart-op-wit-gedrukt.

  Leuke briefwisseling overigens. Met vriendelijke groet, Wouter

  Beantwoorden
 2. Dank je wel Tim voor het meedenken. Ben al een aardig eindje op weg met de niet simple methode. Maak gebruik van de Talbot-Klic methode voor de reconstructie van alle koperen platen van Rembrandt . Nu eigen atelier opzetten. Mocht jij of anderen misschien andere tips hebben? Graag, zie ook de website
  Wouter

  Beantwoorden
  • Beste Wouter,
   Bij mijn weten zijn er in het Rembrandthuis in Amsterdam ook van de meeste etsafdrukken van Rembrandt héliogravures gemaakt, die ze voor toeristen afdrukken.
   Ben benieuwd naar het streven naar reconstructie van de etsplaten van Rembrandt.
   Voor zover de etsplaten beschikbaar zijn, is het overgrote deel niet meer in de oorspronkelijke staat: door het vele herdrukken in de loop der tijden zijn vrijwel alle etsplaten versleten en diverse keren opnieuw geëtst, opgestoken en bijgetekend.
   Er schijnen nog drie platen te zijn, die niet bewerkt zijn, en in oorspronkelijke staat.
   Er blijkt een Amerikaan te zijn, die eind vorige eeuw een aantal etsplaten van Rembrandt heeft gekocht en die in een map met afdrukken als ‘Millenium edition’ heeft verspreid in een oplage van 3000 exemplaren.

 3. Simpele methode om een héliogravure te maken. ( niet de sublieme methode van Johan de Zoete)
  Bij bol . Com kocht ik een E27 7 W led lamp, artikel nummer REGL100791-UV.
  In een donkere ruimte belichtte ik hiermee vanaf 16cm hoogte, gedurende 12 minuten een koperplaat van 22,5 x 28 cm.
  De koperplaat was met een lichtgevoelige coating* bedekt en daarboven lag een film, onder een glasplaat.
  Na belichten in 3% causticsoda ontwikkelen en in ongeveer 20 minuten etsen in yzerchloride.
  Lamp kostte 9,95, spuitbus met lichtgevoelige coating kocht ik bij Kunstlokaal Deventer, ongeveer 24 euro.

  *https://www.kunstlokaal.nl/foto-polymeer-spuitbus-aerosol-200-ml-sp-117037613.html

  Beantwoorden

Plaats een reactie